Hvad er Dok, og hvordan bruges den?

Dokken ligger i bunden af din skærm og viser samtlige programmer, som du enten bruger ofte, eller som er aktive på din Mac.. Hvis du kommer fra Windows, så kan det sammenlignes med en kombination af systembakken og proceslinjen.. Du kan selv tilføje og fjerne ting til din Dok, dette vender vi tilbage til til sidst i denne forklaring. For at forklare lidt om Dokkens muligheder visuelt, så kan jeg oplyse, at den kan vende to veje. Lodret og vandret. I resten af denne forklaring vender den vandret. Om det vil være en fordel for svagtseende at vende den om, så den vender lodret ved jeg desværre ikke.

Du kommer til Dokken med følgende genvejstast: VO-d Du kan dog også bruge CTRL-F3, hvis du ikke anvender VoiceOver. Når du er havnet i din Dok kan du bladre mellem de forskellige programmer med vo-pil til højre eller vo-pil til venstre. Du vil høre om programmet er åbent eller uåbnet. Dette høres ved, at Voiceover siger: Aktiv, når et program er åbent. Eksempel: Itunes, aktiv. Hvis du vil åbne et bestemt program kan du med fordel skrive de første bogstaver i programmets navn, så vil Voiceover springe til det program, der bedst passer til det, som du lige har skrevet. Afprøv det eventuelt med følgende eksempel:

  1. Åben Dokken enten med VO-D eller CTRL-F3.
  2. Skriv de første bogstaver i ordet iTunes. VoiceOver skulle nu sige: iTunes.

For at aktivere eller åbne det program du befinder dig på trykker du blot VO-mellemrum. Du kan også åbne en menu for det enkelte program. Dette gøres ved at trykke VO-shift-M. Dette kan f.eks. give dig mulighed for at tømme papirkurven, hvis du står på denne, eller du kan afslutte Skype frem for at finde vinduet først og afslutte det den vej.

Tilpasning af Dok

Du tilpasser din Dok ved at tilføje eller fjerne ting på den. Jeg ved, at du kan tilføje programmer, måske kan der også tilføjes mapper, men dette har jeg endnu ikke haft behov for at bruge, så derfor holder vi os til programmerne i denne omgang. Når du vil tilføje et program gør du følgende:

  1. Åben det pågældende program. Det kunne for eksempel være: Skype
  2. Når Skype er åbnet skal du gå til Dokken, som jeg tidligere fortalte dig genvejstasterne til.
  3. Når du står i Dokken så find Skype, enten med pil til højre og venstre eller ved at skrive de første bogstaver i ordet Skype.
  4. Tryk nu VO-Shift-M for at åbne menuen for det program du befinder dig på.
  5. Pil ned til du når: Indstillinger undermenu og tryk pil til højre. Her skal du trykke enter, når du med pil op eller ned har fundet punktet: Behold i Dok.. Nu vil Skype forblive i din Dok indtil du sletter det igen.

Det er lige så let at fjerne programmer fra Dokken, faktisk er det ligesom at tilføje noget, blot med en undtagelse: Gør som ovenfor til du når pkt. 5. Vælg her: Fjern fra Dok istedet.

Hvis du ønsker det kan du med musen flytte om på ikonerne i din Dok. Du kan også vælge at skjule den, så den ikke fylder meget på dit skærmbillede, mens du arbejder med andre ting på din Mac. Da jeg ikke har brug for at se fysisk på skærmen har jeg ikke kigget meget på denne del af muligheden for tilpasningen af Dokken. VoiceOver er nemlig ret ligeglad med, hvor meget din Dok fylder, og hvor mange forskellige ikoner, der ligger i den. For mig har Dokken været en god ting, og alle de programmer, som jeg bruger til hverdag har jeg samlet her, så jeg let og elegant kan komme til dem. Jeg håber du finder dette tip brugbart.

Dette indlæg blev udgivet i Mac OS. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *