Forskellen på at skifte mellem programmer og vinduer

Når man har flere programmer åbnet på en Mac, kan man ikke skifte mellem de åbne vinduer på samme måde som man kan i Windows. Når man trykker alt+tab i Windows, skifter man mellem alle åbne programmer og vinduer. Når man bruger command-tab på en Mac, skifter man kun mellem de åbne programmer. Dette lyder måske meget forvirrende, men der er en væsentlig stor forskel som jeg vil give et eksempel på:

I skrivende stund sidder jeg med følgende åbne programmer: Mail, Skype, Adium (til msn) og Finder. Når jeg trykker command-tab, flytter jeg kun mellem åbne programmer, og ikke de åbne vinduer. Det vil sige, at jeg kun ser denne mail jeg skriver, og ikke de andre åbne vinduer i mit mailprogram som fx indbakken. Det vil også sige, at hvis jeg fx skriver med fire forskellige personer på msn, så skal jeg ikke trykke command-tab en masse gange for at skifte mellem de forskellige samtaler, da command- tab kun skifter imellem de åbne programmer. På Mac er der i stedet en genvejstast som skifter mellem de åbne vinduer i det program som man befinder sig i.

Her kommer et par eksempler på hvordan dette fungerer: Hvis jeg er på nettet. kan jeg godt lide at åbne hjemmesider i flere forskellige vinduer for at gøre det mere overskueligt. Hvis jeg fx har fire forskellige hjemmesider åbnet i hver deres vindue, kan jeg skifte mellem disse åbne vinduer, og kun disse vinduer ved at bruge genvejstasten der flytter mellem de åbne vinduer. Genvejstasten er command-shift og tasten der sidder lige til venstre for delete på det danske Mac-tastatur. På engelsk hedder denne tast “accent”, og den er placeret lige under escape tasten.

Her kommer et andet eksempel på forskellen mellem åbne vinduer og åbne programmer: I skrivende stund står jeg i mit mailprogram, hvor jeg naturligvis skriver denne mail. Hvis jeg gjorde dette i Windows, ville jeg hvis jeg trykkede alt+tab se mindst to vinduer fra mail-programmet: Mailen jeg skriver og min indbakke. Da command-tab på en Mac kun skifter mellem de åbne programmer, vil jeg fx ikke se min indbakke, men kun mailen jeg skriver. Hvis jeg derimod bruger genvejstasten til at skifte mellem de åbne vinduer med, vil jeg se min indbakke, som ligger skjult bag mailen jeg er i gang med at skrive. For mig er det meget mere overskueligt at have disse to ting adskildt med to forskellige genvejstaster end at have både vinduer og programmer samlet på den samme genvejstast.

Dette indlæg blev udgivet i Mac OS. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *