KNFB Reader Skrevet af Søren jensen
Indholdsfortegnelse:
[toc]
Introduktion: Hvad er KNFB Reader?
KNFB Reader er en app til iPhone, som gør det muligt for blinde og svagsynede at tage et billede af en tekst og få den læst højt. Som udvikleren skriver: det er en læsemaskine i lommeformat. KNFB Reader kan ikke genkende objekter på samme måde som andre apps, men kun tage et billede af et stykke papir med en tekst, på samme måde som en scanner. Det unikke ved KNFB Reader er ikke at den kan tage et billede af en tekst og få den læst højt. dette har man kunnet på en iPhone i flere år. Det særlige ved programmet er, at man som blind kan gøre dette, via nogle specielle funktioner i programmet, som jeg vil komme nærmere ind på i denne guide. Jeg får så gode resultater med KNFB Reader så jeg ikke bruger min scanner mere. Jeg indscanner ikke større tekster fra bøger, men kun breve. KNFB Reader koster 649 kroner, og der er desværre ikke nogen demo version, hvilket afskrækker mange fra at købe programmet. Jeg håber at denne guide kan give et bedre overblik over programmets muligheder. Jeg håber denne guide kan være med til at afgøre for folk der ikke har købt programmet om programmet er pengene værd eller ej. Jeg håber guiden kan give dem der har købt programmet en god forståelse for programmets muligheder, samt evt. hjælpe folk i gang med at bruge nogle af programmets mere avancerede funktioner. Jeg håber mine tips til hvordan jeg tager et brugbart billede af en tekst kan gavne nogle til at få lige så brugbare resultater med programmet.
Tage et billede af en tekst.
Her kommer nogle tips samt mine erfaringer i forhold til hvordan man kan tage et godt og brugbart billede af en tekst.
Når programmet starter, lander Voiceovers markør automatisk på knappen “Tag billede.” Dette er ikke den øverste knap på skærmbilledet, men programmet er designet sådan, så Voiceover automatisk lander på knappen når man starter programet, for at gøre det lettere at tage et billede. Programmet er lavet sådan, så det automatisk kan behandle billedet og skære det overflødige væk, så teksten bliver mere læsbar. Da programmet er designet til at blinde skal kunne tage et billede af en tekst, tager programmet højde for, at man som blind naturligvis ikke kan tage et præcis og godt billede af hele teksten. Dette er årsagen til programmet er så unikt, pga. programmets muligheder for at behandle og tilrette et upræcist og dårligt billede, så teksten bliver læsbar.
Tips til hvordan man kan holde telefonen for at tage et billede.
Selv om programmet er lavet til at kunne behandle dårlige og upræcise billeder taget af en blind person, så får man alligevel de bedste resultater, hvis man forsøger på at tage et godt billede. Jeg gør følgende for at tage et godt billede af en tekst:
1: Placere telefonen ca. midt på et a4 ark. 2: Løfter telefonen et godt stykke op i luften, ca. 30/40 cm, og tager et billede.
Teknisk set burde jeg ikke placere telefonen ca. midt på papiret, da kameraet sidder øverst i højre hjørne af telefonen. Grunden til jeg løfter telefonen så højt op i luften er for at få et billede af hel papiret. Hvis bare man får taget et billede af hele papiret, så gør det oftest ikke så meget, hvis billedet er skævt. Måden programmet behandler billedet på gør, at man sagtens kan starte med at lægge telefonen midt på papiret og løfte telefonen op i luften i stedet for at ligge telefonen på den venstre del af papiret, hvilket ville give mest mening da kameraet sidder i højre del af telefonen. Det der er vigtigt er, at man får et billede af hele papiret, hvilket man vil få, hvis man løfter telefonen højt nok op i luften og tager et billede. Så sørger billedebehandlingsfunktionen for resten. Der findes mere avancerede måder at tage et godt billede på som blind via nogle værktøjer i appen, hvilket jeg vil beskrive under punktet synsfelt rapport.
Programmet tager et billede så snart man dobbelt trykker på knappen “tag billede.” Derefter bliver billedet behandlet automatisk, og oplæsningen vil starte indenfor højest to sekunder. Det er meget enkelt at tage et billede og få teksten læst højt i modsætning til mange andre apps. Automatisk oplæsning kan slåes fra, hvilket jeg vil komme nærmere ind på længere nede i guiden.
Appens funktioner og opbygning.
Dette er tiltænkt som et opslagsværktøj og ikke som en guide, som man som nybegynder bør læse som en manual for at forstå hvordan tingene fungere. Funktionernes rækkefølge er nævnt i denne rækkefølge som de ligger i på hovedskærmen i programmet, og derfor tænker jeg at dette kan bruges som et opslagsværktøj frem for en manual.
Hovedskærmens opbygning.
På hovedskærmen er der følgende ikoner i den nævnte rækkefølge hvis man bruger svirpefunktionen fra venstre mod højre, og starter fra det øverste ikon i venstre hjørne:
- Filstyring
- indstillinger
- kamerablitz
- vippe-styring
- tag billede
- synsfelt *rapport *batch-tilstand
- OCR-sprog
- dokumenttype
- vælg profil
Øverst på skærmbilledet til venstre ligger ikonet filstyring, og øverst til højre ligger ikonet indstillinger. Lige under filstyring ligger ikonet kamerablitz, og lige under indstillinger ligger ikonet vippestyring. Under kamerablitz og under vippestyring, ligger tag billede i venstre side og synsfelt rapport i højre side. Disse to ikoner er nogle meget lange ikoner, som ænder lodret på skærmen. Ikonet tag billede er det længste ikon, som fylder nærmest halvdelen af skærmens længde. Dette vil sige, at det meste af venstre og højre side af skærmen af dækket af ikonerne tag billede og synsfelt rapport. Under synsfelt rapport ligger ikonet batch-tilstand. Nederst fra venstre mod højre ligger der følgende ikoner: OCR-sprog, dokumenttype og vælg profil. Dette er mange ikoner at holde styr på. Derfor synes jeg det er genialt at Voiceover automatisk lander på tag billede når man åbner programmet. Ikonet er også meget nemt at finde, da det fylder det meste af den venstre del af skærmen. Man behøver naturligvis ikke at huske hvor alle ikoner ligger på hovedskærmen. Man kan blot bruge svirpebevægelserne til at finde frem til det ønsket ikon.
Filstyring.
Filstyring er programmets stifinder. Det er her de gemte tekster, billeder og pdf dokumenter bliver lagret.
Skærmens opbygning:
Øverst i venstre hjørne ligger tilbage knappen, som går tilbage til det forrige skærmbillede, altså hovedskærmen. Øverst til højre ligger rediger knappen, slettefunktionen som du kender den fra andre apps. På midten af skærmen ligger de dokumenter der ligger gemt i programmet. I bunden af skærmen ligger følgende faneblade: Scannede filer, pdf-filer og billedfiler. Scannede filer er de gemte tekster man har taget et billede af via kameraet. pdf-filer er de gemte pdf filer, som man kan importere i appen. Billedfiler er de gemte billeder man kan importere i appen.
Import af pdf dokumenter og billedfiler til filstyring.
Man kan importere pdf dokumenter og billedfiler ind i KNFB Reader, få programmet til at køre en ocr på filerne og forhåbentligt gøre dem læsbare. Dette kan være meget brugbart hvis man modtager et utilgængeligt pdf dokument i en mail, eller hvis man modtager et indscannede dokument, som er gemt i et billede. Jeg har prøvet at importere pdf dokumenter via Dropbox og fra mail på iPhone. Dette gøres på følgende måde:
Mail:
- Dobbelttryk og hold fingeren i to sekunder på det vedhæftet dokument.
- Derefter vælges åbn i, og her vælger man at åbne dokumentet i KNFB Reader.
Dropbox:
1: Åben dokumentet du vil importere i kNFB Reader. 2: Vælg del. 3: Vælg åbn i. 4: Vælg KNFB Reader.
Slette et dokument fra filstyring.
Man kan slette et dokument fra filstyring på to forskellige måder:
1 Via rediger knappen på samme måde som i de andre programmer på telefonen. 2 Svirp enten op eller ned med en finger på det valgte dokument. VOiceover siger delete som betyder slet, og denne skal man aktivere med et dobbelttryk. Man bliver nu spurgt om man vil slette dokumentet, hvilket man skal bekræfte.
Omdøbe navnet på et dokument.
Man kan omdøbe navnet på et gemt dokument på følgende måde:
1: Åben filstyring. 2: vælg rediger. 3: Dobbelttryk på det ønsket filnavn. 4: Vælg omdøb, og her kan man ændre filnavnet.
Eksporterer et dokument til Dropbox eller et andet program.
Man kan eksporterer et dokument til Dropbox eller et andet program, hvis man fx ønsker en nem måde at gemme et indscannet brev på computeren. Dette gøres på følgende måde:
1: Vælg rediger. 2: vælg filen der skal importeres. 3: Vælg eksporter til. 4: Vælg den ønskede filtype: KNFB Reader fil (jeg ved ikke hvad formålet med denne filtype er,) almindelig tekst .txt eller formateret tekst html. 5: Vælg at åben filen i Dropbox. 6: Her kan du ændre filnavnet på samme måde som i et gem vindue i et tekstbehandlingsprogram. Man kan vælge hvilken mappe man ønsker at gemme dokumentet i, og man kan naturligvis vælge at gemme selve dokumentet. Jeg har fx oprettet en mappe der hedder KNFB Reader i min Dropbox til formålet, og så har jeg sat programmet til at gemme i denne mappe. dette vil sige, at ønsker man blot at gemme dokumenterne fra KNFB Reader i den samme mappe, så skal man kun vælge mappen en gang. Så husker den det i fremtiden. Når mappen er valgt og hvis man er tilfreds med det valgte filnavn på dokumentet, så skal man blot trykke gem når man er kommet ind i gem-vinduet.
Indstillinger:
Vinduets opbygning:
Øverst i venstre hjørne sidder tilbage knappen, som går tilbage til hovedskærmen. I bunden af skærmen ligger der følgende faneblade fra venstre mod højre: Generelt, tekst og om. Resten af skærmbilledet er dækket af indstillingerne ud fra det valgte faneblad.
Fanebladet Generelt:
- Lommelygte er altid tændt: Denne indstilling vælger om blitzen altid skal være tændt. Man kan på hovedskærmen slå blitzen til, fra og auto, så jeg har valgt at slå denne indstilling fra, så jeg selv kan slå blitzen til og fra efter behov.
-
Automatisk start af læsning: Denne indstilling starter automatisk oplæsning af den indbyggede tale i telefonen så snart man har taget et billede. Oplæsningen foregår ikke via Voiceover, men med den indbyggede stemme i telefonen. Oplæsningen kan standses hvor man så kan læse teksten med Voiceover. Hvis man udelukkende ønsker selv at læse teksten med VOiceover, så kan det anbefales at slå denne indstilling fra, da denne oplæsning kan startes manuelt.
-
Tillad læsning i baggrunden: Denne indstilling gør at man kan lukke programmet eller låse telefonen, hvor oplæsningen fortsætter i baggrunden.
-
Tillad fremhævning af ord: Denne indstilling aktivere en markør på skærmen, som fremhæver dette ord på skærmen som bliver læst op. Kan være brugbar for svagsynede eller folk med normalt syn, som også har stor glæde af programmet.
-
Synsfelt liggende tilstand: Denne indstilling angiver hvordan papiret skal vende når man bruger synsfelt rapport.
Fanebladet tekst:
Disse indstillinger angiver hvordan teksten skal vises på skærmen. Dette er kun brugbart for dem der kan se på skærmen. * Skrifttype: Her kan man vælge mellem 74 forskellige skrifttyper.
* Skriftstørrelse: Her kan man vælge fra skriftstørrelse 12 til størrelse 60.
</li>
* </p>
Tekstfarve: Her kan man vælge mellem følgende farver: Sort, mørkegrå, lysssegrå, hvid, grå, rød, grøn, blå, cyan, gul, magenta, orange, lilla, brun.
</li>
* </p>
Tekst baggrundsfarve: Her kan man vælge mellem de samme farver som under tekstfarve.
</li>
* </p>
Linjeafstand: Her har man følgende valgmuligheder: Standard, 0,75, 1, 1,5, 2, 2,5, 3.
</li>
* </p>
Fremhæv tekstfarve: Her er de samme muligheder for farver som tidligere angivet.
</li>
* </p>
Fremhæv baggrundsfarve: Her er de samme muligheder for farver som tidligere angivet.
</li> </ul>
##### Fanebladet Om:
<
p>Her kan man se programmets version, gendanne programmets dokumentation hvis man har slettet denne under filstyring og skrive feedback til udviklerne (på engelsk.).
## Resten af hovedskærmens funktioner.
### Kamerablitz:
Denne indstilling kan indstilles til at være tændt, slukket eller auto. Resultatet af skanningen kan variere meget i forhold til denne indstilling. Dette afhænger af hvor meget lys der er i lokalet, og om lyset laver genskær i papiret eller objektet der bliver scannet. Jeg oplever at hvis man sætter kamerablitz på auto, så kan programmet ikke altid selv finde ud af om den skal være tændt eller slukket, hvilket skaber dårlige resultater. Derfor vil jeg anbefale, at man slår den til, og så slår den fra efter behov, hvis man oplever dårlige resultater under scanningen.
### Vippe-styring:
Denne indstilling kan bruges, hvis man har problemer med at holde kameraet lige over et stykke papir der ligger på et bord. Funktionen fungere som et vatterpas, hvor telefonen vibrerer, hvis man ikke holder den lige over bordpladen. Funktionen tager ikke udgangspunkt i papiret, men selve fladen papiret ligger på.
### Tag billede:
Tager et billede af det som kameraet peger imod. Knappen er så stor, så det her kan anbefales at slå Voiceover fra for at gøre det lettere at tage et billede. Slår man Voiceover fra, så skal man blot røre ved skærmen en enkelt gang frem for at trykke to gange for at aktivere knappen. Dette kan være lettere for nogen, for at undgå at man ryster for meget på hænderne når man tager et billede.
### Synsfelt rapport:
Denne funktion bruges til at få oplyst hvor mange af sidernes kanter der er synlige via kameraet. Den fortæller også hvordan teksten vender, og hvor mange grader teksten vender mod uret. Tanken med funktionen er, at man som blind har muligheden for at rette kameraet ind for at få det bedste mulige billede af teksten. OBS: I skrivende stund siger rapporten “mod uret” uanset om teksten vender skævt mod eller med uret. En fejl som jeg vil forsøge at beskrive til udvikleren. Tippet med at slå Voiceover fra som beskrevet under “tag billede” kan også bruges her. Dette gør at man meget lettere kan aktivere knappen uden at flytte på telefonen. Tip: Hold telefonen højt oppe over papiret til rapporten siger “alle fire hjørner synlige.” Derefter drej telefonen langsomt mod venstre eller højre for at indrette kameraet så du kommer så tæt på 0 grader som muligt. Jeg har gode erfaringer med dette, men der er muligvis andre metoder der fungere bedre for andre. Jeg bruger kun denne funktion, hvis det er en vigtig tekst hvor jeg vil være sikker på at få alt teksten med. Jeg bruger den ikke, hvis jeg blot skal orientere mig om hvad der står på papiret. Det er ikke så vigtigt at dreje kameraet for at justere på graderne. det vigtigste er, at alle fire hjørner er synlige. Dette er blot mine erfaringer, men det kan sagtens være andre har andre oplevelser.
### Batch-tilstand:
Denne funktion kan bruges, hvis man ønsker at scanne flere sider. Dette foregår på følgende måde:
1: Slå batch tilstanden til. Når denne aktiveres, skifter knappen til “Behandler flersides dokument.” 2: Når man tager et billede via knappen “tag billede,” bliver billedet blot taget uden yderligere behandling af billedet, hvor appen derefter er klar til at tage det næste billede af den næste side. 3: Når der er taget et billede af alle sider, så skal batch funktionen slåes fra igen, og siderne vil nu blive behandlet og blive klargjort til oplæsning.
### OCR sprog:
Her kan man hurtigt og enkelt vælge sproget på teksten man vil scanne. Dette kan være brugbart, hvis man modtager tekster på flere forskellige sprog. I skrivende stund har man følgende muligheder: engelsk, fransk, spansk, portugisisk, hollandsk, tysk, iteliensk, svensk, norsk bokmål, dansk, finsk, polsk og tyrkisk. Disse sprog vælges med en skyder hvor man blot svirper op eller ned for at skifte mellem sprogene. Når man har fundet det ønskede sprog, så bekræfter man sit valg ved at trykke på knappen “færdig.”
### Dokumenttype:
Her kan man vælge at scanne i enkel kolonne eller i flere kolonner. Enkel kolonne betyder, at talen læser på tværs af hele papiret inden den springer ned på næste linje. Flere kolonner betyder, at hvis der er et ophold på papiret, så stopper talen med at læse, og derefter springer ned på næste linje i den samme kolonne. Når denne del af papiret er læst, så starter oplæsningen på den næste kolonne. Jeg ved ikke om dette har indflydelse på udseendet på resultatet af en indscannet tekst. Man skifter mellem enkel kolonne og flere kolonner via en skyder ved at svirpe op eller ned, på samme måde som når man vælger sprog. Når den ønskede funktion er fundet, så bekræfter man sit valg ved at trykke på knappen færdig.
### Vælg profil:
Her kan man vælge, om programmet automatisk skal tage billedet eller om man selv ønsker at tage billedet. Man skifter mellem disse to funktioner via en skyder ved at svirpe op eller ned. når den ønskede funktion er fundet, bekræfter man sit valg ved at trykke på knappen færdig. Automatisk billede funktionen fungere ved at programmet automatisk tager et billede når alle fire hjørner af papiret er synlige, og når teksten er lige for billedet, altså 0 grader mod uret. Når alle fire hjørner er synlige, får man en besked om at man skal holde kameraet stille og at der vil blive taget et billede. Jeg bruger aldrig denne funktion da jeg synes man skal være alt for præcis med kameraet før funktionen virker. Jeg kan sagtens få glimrende resultater uden denne funktion, men andre kan sagtens finde funktionen brugbar.
### Læsevinduet.
Her vil jeg beskrive hvordan vinduet man bruger til læsning og hvor resultatet af scannede tekster eller konverterede dokumenter fungere.
#### Vinduets opbygning:
Øverst i venstre hjørne ligger knappen tilbage, som bruges til at gå tilbage til det forrige skærmbillede.
I midten på den øverste linje, vises sideantal og hviklen side der bliver vist på skærmen. Øverst til højre ligger knappen indstillinger. Det er den samme knap som man også kan tilgå fra programmets hovedskærm.
Nedenunder ligger der fire ikoner:
* “Vis billede forbundet med dokument:” Viser det oprindelige billede uden OCR eller anden form for behandling som er forbundet med den aktuelle side.
* “Føj side til dokument:” Vender tilbage til hovedskærmen så man kan tage et billede som bliver føjet til dokumentet man har åben som en ekstra side.
* “Skift tekst godkendelse:” Giver mulighed for at skifte til et andet sprog eller vælge en anden dokumenttype, skifte mellem enkel kolonne eller flere kolonner.
* “Gem dokument:” Gemmer dokumentet under filstyring. Aktivere man gem knappen, kan man skrive et ønsket filnavn, og derefter trykke på gem. Resultatet af den scannede eller konverteret tekst bliver vist på midten af skærmen.
I bunden ligger der følgende knapper: Forrige side, forrige sætning, afspil, næste sætning og næste side. Disse knapper bruges til at styre oplæsning af teksten via den indbyggede tale, ikke Voiceover. Forrige og næste side bladre mellem siderne i dokumentet. Der kan man også svirpe til højre eller venstre med tre fingre hvis Voiceover er aktiv, eller blot med en enkelt finger, hvis Voiceover ikke er aktiv. Man kan starte og stoppe afspilningen af teksten ved at trykke to gange med to fingre når Voiceover er aktiv. Nederst i bunden af skærmen ligger knapperne “dokumentsprog” og “hastighed.” Dokumentsprog ændre sproget for oplæsning af teksten med den indbyggede tale, og ikke sproget i selve teksten. Hastighed ændre hastigheden for oplæsning af teksten med den indbyggede tale.
# Konklution.
KNFB Reader er en dyr app i forhold til mange andre apps i App store. I forhold til hvad man får for pengene, så synes jeg det er pengene værd, hvis man har et behov for at læse trykte tekster. Ulempen ved denne dyre app er, at man ikke kan prøve en demo version for at få en fornemmelse af appen, hvilket mange folk har efterspurgt. Jeg håber du som læser har fundet brugbare informationer i denne guide, uanset om du på forhånd har købt programmet eller ej. Har du spørgsmål eller kommentarer, så er du naturligvis altid velkommen til at kontakte mig.
## Kilde.
* <http://knfbreader.com>
* Egne erfaringer
* Programmets dokumentation.
Læs videre