Braille er stadig cool!

Indledning

Punktskrift (Braille) er ofte noget som mange taler om. De fleste gentager, at det er utroligt nyttigt at kunne i flere forskellige sammenhænge. Sjovt nok har jeg kun hørt om, at mange bruger punktskrift til arbejde, skole – eller studiebrug. Jeg besluttede derfor at forsøge med en ny indgangsvinkel til at omtale punktskriften og dens betydning for mig. Jeg vil gerne forklare, hvordan jeg selv bruger punktskrift helt lavpraktisk i min hverdag, og dele nogle af de overvejelser som har ført til, at jeg foretrækker at bruge punktskrift.

Mit håb er, at jeg med mine eksempler her kan bidrage til at inspirere flere til at bruge punktskriften i flere forskellige sammenhænge. Jeg forsøger at holde mig fri for tekniske forklaringer i denne omgang.

Barndommen og punktskrift

Som barn læste jeg en del bøger i punktskrift, og ofte var jeg at finde på terrassen med en bog foran mig, når vejret var derefter. Min computer kunne jeg også læse punktskrift fra. Dette gjorde, at jeg i lang tid brugte punkt i adskillige timer dagligt.

Senere fik jeg en computer med en skærmlæser, som desværre ikke kunne arbejde sammen med mit daværende punktskriftsudstyr. Det betød, at det i en lang periode ikke var muligt for mig at bruge punktskrift, selv om jeg gerne have villet gøre det. Fordelen var dog, at jeg på denne måde blev tvunget til at bruge mine færdigheder indenfor maskinskrivning, hvilket betød, at jeg på lidt over et halvt år var i stand til at skrive lige så hurtigt på et almindeligt tastatur, som jeg var til at skrive punktskrift.

Faktisk er det i dag sådan, at jeg ofte skifter mellem disse to indtastningsmuligheder alt efter hvad jeg skal arbejde med. Jeg oplever at jeg, når jeg skal skrive flere siders tekst, bliver træt i hænderne, hvis jeg skriver punkt over lang tid. Derimod er jeg vild med at skrive punktskrift, når jeg skal sende kortere, præcise beskeder såsom sms-beskeder, korte E-mails eller opdateringer på sociale medier. Indlægget, som du læser nu, er faktisk skrevet på denne facon. De første afsnit blev skrevet fra mit punkttastatur, mens en del er skrevet fra mit almindelige tastatur. Jeg er glad for den frihed jeg har ved at kunne vælge til og fra, så jeg oplever at kunne få mest fra hånden i den givne situation.

Mobiltelefonen og punktskriften der kunne kombineres

På denne måde gik der nogle år, hvor jeg lod punkt være punkt. Jeg fik ikke læst så meget, og jeg brugte primært punkt til studiebrug.

Der skete dog en meget afgørende ændring, som jeg opdagede ved lidt af et tilfælde: Se, det var sådan, at mobiltelefonerne begyndte at blive mere og mere avancerede. Jeg er fra en tid, hvor man til at begynde med måtte lære alt udenad når det gjaldt mobiltelefoner. Og det skal virkelig læses som det står: Alt blev lært udenad. Lige fra at navigere rundt i menuerne til at skrive sms-beskeder. Som 13-årig havde jeg faktisk så godt styr på min første telefon, at jeg skrev beskeder i blinde. Alt jeg havde var biptoner, som jeg lyttede efter, mens jeg trykkede på de taster, som frembragte de rette bogstaver. Jeg ved, at mange af mine klassekammerater brugte en ordbog på deres telefoner, men den slags genveje kunne jeg ikke få meget glæde ud af. Ordbogen forsøgte at gætte sig frem til, hvad jeg ville skrive, og kan man ikke se disse forslag, så bliver resultatet derefter… Derfor var det en virkelig spændende tid, da flere og flere telefoner pludselig kunne håndtere at man lagde software ind på dem, så blinde kunne få oplæst menuer, beskeder og alt det, som man før lærte sig udenad.

Jeg var begejstret for denne udvikling, men savnede stadig at kunne skrive længere beskeder. Enten fra et fuldt tastatur eller på anden vis. Nok var det smart med en ordbog, men jeg syntes den gang, at det tit forstyrrede mig, og jeg følte mig altid håbløst bagud, når jeg hørte, hvordan andre kunne skrive for fulde gardiner.

Men alt det blev lige pludselig ændret, da jeg en dag udforskede en meget ny telefon, som jeg havde købt, da min gamle telefon måtte sendes til de evige mobile jagtmarker. Jeg fandt pludselig ud af, at jeg kunne tilslutte et punktdisplay til telefonen via bluetooth. Det betød nu, at jeg kunne lytte og læse samtidigt. Men endnu bedre var det, at jeg kunne skrive fra et punkttastatur. Det gjorde en ret stor forskel for mig. Jeg udviklede en teknik, hvor jeg kunne skrive fra telefonens tastatur samtidigt med at jeg kunne følge med og se ordbogens forslag på mit punktdisplay. Men det jeg blev allermest begejstret for var, at jeg kunne lytte til musik samtidigt med at jeg læste og skrev. Nu forstod jeg, hvor rart det var for andre at kunne gøre den slags.

En lidt mere nørdet detalje er, at hvis forbindelsen er tilstrækkelig god, så kan jeg faktisk oplade min telefon og sidde et stykke fra den, men stadig betjene næsten alle funktioner ved hjælp af mit punktapparat.

Punkt på alternativ vis

Få år senere så et nyt tiltag dagens lys: Det blev muligt at simulere et punkttastatur fra en touchskærm. Dette blev virkeliggjort ved hjælp et programmet MBraille som alle kan hente til deres mobiltelefon. Det findes både til iOS og Android Jeg oversætter stadig programmet fra engelsk til dansk i min fritid. Jeg bruger det utroligt meget, hvis jeg ikke har andet end min telefon med mig. Det har gjort, at jeg finder en stor glæde ved at skrive fra en skærm uden et fysisk tastatur. Jeg er aldrig blevet helt fan af diktering eller at skrive længere beskeder fra et skærmtastatur så MBraille har her gjort en enorm forskel for måden jeg bruger min telefon på. MBraille har en del funktioner, som er en længere gennemgang værdig.

En hverdag med punktskrift

I min hverdag bruger jeg stadig utroligt meget punktskrift. Jeg bruger det til alt fra todo-lister, indkøbssedler og til at holde styr på husstandens kalenderaftaler. Flere kan sikkert gøre alt dette ved hjælp af syntetisk tale. Men jeg er ikke i stand til det på samme måde.

Min samleverske sagde på et tidspunkt, at jeg var blevet meget lettere at føre samtaler med, når jeg tog notater ved hjælp af punktskrift. Den måtte jeg lige tænke over, og det gik først rigtigt op for mig den dag, hvor jeg stod med hovedet inde i køleskabet for at tjekke om det snart var tid til at hente nye forsyninger af mælk. Det der slog mig var, at jeg ikke behøvede at lytte efter to forskellige informationer via mine ører. Jeg kunne nøjes med at lytte efter, hvad hun sagde frem for at have min koncentration delt mellem vores samtale og den syntetiske tale i et andet ører, som kunne oplyse mig om, at jeg naturligvis ikke havde fået skrevet mælk på indkøbslisten. Det at kunne koncentrere sig om én samtale og stadig gøre sig noter i hverdagen gør for mig en stor forskel, og jeg synes selv, at jeg er mere afslappet i disse situationer. Jeg skal bruge flere mentale kræfter, hvis jeg skal dele min opmærksomhed mellem en samtale og syntetisk tale.

Jeg ses ofte med mit punktapparat hængende på brystet. Så har jeg det altid lige ved hånden, hvis noget skal noteres ned i en fart. Apparatet er konstant tilsluttet min telefon, som jeg så kan betjene uden at tage telefonen op ad min lomme. Det kan være ret smart, hvis jeg skal tjekke min kalender på min telefon, mens jeg har en samtale. Så skal jeg bare have et headset tilsluttet telefonen, mens jeg taler, og så kan jeg fint tale og tjekke kalenderen.

Listen er langt fra udtømt, men som du ser, så er det et spørgsmål om at være lidt kreativ med, hvor punkt kan benyttes, og hvor det opleves at det reelt gør en forskel.

Afrunding

I dette indlæg har jeg forsøgt at beskrive, hvordan jeg fra barnsben begyndte at bruge punktskrift i min hverdag, og hvordan jeg til stadighed foretrækker at blive ved med at bruge punktskrift i min hverdag.

Jeg håber at alle mine eksempler har givet et lille indblik i, hvordan punktskriften let kan integreres i flere dagligdagsopgaver, og at det sagtens kan bruges som en fornøjelig fritidsbeskæftigelse. Uanset om man skriver det fra en touchskærm eller om man kombinerer det, som jeg gør det, eller måske finder helt andre måder at bruge det på.

Jeg har her kun fokuseret på det private aspekt, men der kan siges lige så meget, hvis ikke mere om, hvordan jeg har brugt punktskrift da jeg var studerende, og hvordan jeg bruger punktskrift i arbejdsmæssige sammenhænge. Måske det kunne danne grobund for et fremtidigt indlæg…

For mig er punktskrift/Braille noget helt unikt, som jeg absolut ikke ønsker at undvære. Braille er stadig cool!

Dette indlæg blev udgivet i Thomas Byskov Dalgaards personlige indlæg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *