Anmeldelse af Apple Watch

Anmeldelse af Apple watch efter en uges brug.

Skrevet af Søren Jensen.

Til min store glæde, fik jeg mulighed for at teste et Apple watch i en uge. CSV i Vejle var så venlige at låne mig et ur i en uges tid, så jeg kunne teste hvordan det er at bruge uret som blind, samt finde ud af om uret kan hjælpe mig i hverdagen. Jeg lovede til gengæld CSV og mange andre interesserede at skrive denne anmeldelse af uret, hvor jeg vil beskrive så detaljeret som muligt, hvordan uret fungerer og hvad det kan. Læs om CSV Vejle, deres kompetencer og hvad de kan tilbyde ved at klikke her

Først blev jeg begejstret, så skeptisk og til sidst i tvivl.

Efter uret var konfigureret og klar til brug var jeg voldsomt begejstret og imponeret. Det er helt utroligt at så mange ting kan bygges ind i et ur, og så kan det endda også tale. Ikke bare lavt og hviskende og ikke bare få korte beskeder, men overraskende højt og tydeligt og med en fuld brugbar skærmlæser som vi kender det fra iPhone, iPad og iPod touch. Dette er helt ufatteligt, og dette synes jeg stadig mens jeg sidder og skriver denne anmeldelse. Da jeg havde brugt en del tid på at finde ud af hvad uret egentlig kan, så blev jeg skeptisk. Det er fantastisk at uret kan så meget, men hvad kan jeg egentlig bruge det til i hverdagen? Da jeg så havde fundet ud af hvad jeg kan bruge uret til i hverdagen, så blev jeg i tvivl. Skal jeg købe et? Hvor meget vil disse praktiske ting egentlig afhjælpe mig i hverdagen? Vil jeg på et tidspunkt blive træt af uret og derefter bare bruge det for sjov? Alle disse spørgsmål vil jeg besvare i løbet af denne anmeldelse. Jeg håber denne anmeldelse kan være medvirkende til at nogle af disse spørgsmål også bliver besvaret hos dig som læser dette.

Beskrivelse af Apple watch.

Jeg vil beskrive Apple watch så detaljeret som muligt, så andre folk med et synshandicap forhåbentlig vil få et realistisk billede af hvordan det ser ud.

Lidt om de forskellige typer ure.

Uret findes i flere forskellige størrelser. 38 mm. og 42 mm. Uret jeg lånte var et 42 mm. ur, altså det største af urene, og så vidt jeg ved den billigste sportsmodel. Jeg er ikke 100% sikker på at det var sportsmodellen jeg lånte, men jeg tror det ud fra de beskrivelser jeg har læst af urremmen, som føles af en blanding af plastic og læder. Det billigste ur koster 3099 kr. hvis man bestiller det direkte fra Apple og det dyreste koster langt over 100.000 kr, så der er et ur for enhver smag. Det er kun størrelsen og udseende der er forskellen. Teknikken inde i uret og urets funktioner er den samme uanset om man køber et ur til 3000 kroner eller til 100000 kroner. Du kan se de forskellige ure samt købe dem direkte hos Apple ved at klikke her

Urets form og størrelse.

Disse beskrivelser er beskrevet ud fra dette 42 mm. ur jeg lånte. I skrivende stund har jeg kun set dette ur, og jeg ved ikke om de andre modeller ser anderledes ud. Men jeg tror det ikke. Uret er firkantet, og er lidt større end Apples iPod Shuffle. Det er på samme størrelse som et almindelig armbåndsur. Jeg tror 38 mm. uret er på samme størrelse som Apples iPod Shuffle, hvilket jeg ser frem til at finde ud af i fremtiden. Min sammenligning med en iPod Shuffle er naturligvis ikke nogen god beskrivelse for dig som ikke ved hvordan denne ser ud, men jeg har umiddelbart ikke noget bedre bud på nogen anden ting at sammenligne urets størrelse med. Hvis jeg eller andre finder en bedre sammenligning i fremtiden, så vil anmeldelsen blive opdateret med denne information.

Knapper og andre detaljer.

Uret kan både sidde på højre og venstre håndled. Jeg havde mit siddende på det højre håndled under hele testen, da jeg ikke kunne undvære mit eget ur. Forklaring på dette kommer senere. Da de fleste nok vil bruge uret på det venstre håndled, vil jeg beskrive uret ud fra dette synspunkt. Mod højre, altså denne del af uret der vender ud mod fingrene hvis man holder armen foran sig, sidder der en knap og “Crown,” som ligner skruen hvor man kan indstille et ur med visere. Knappen kaldes for “Friend button,” som bruges til at åbne kontakter med, og denne skrue som man kender den fra et almindeligt armbåndsur med visere kaldes for “Crown.” Denne crown kan både drejes og trykkes på som en almindelig knap. “Friend” knappen bruges også som power knap, hvor man kan tænde og slukke for hele uret, hvis man holder knappen inde, præcis som på iPhone, iPad og iPod touch. Crown kan man betragte som “hjem” knappen, hvis man trykker på den. Dreje funktionen vil jeg komme ind på senere. På den anden side af uret sidder højtaleren lige overfor Crown, og overfor Friend knappen sidder microfonen. Toppen af uret er dækket af touch skærmen, som går helt ud til kanterne af uret. Ikonerne er meget små og der kan være forbløffende meget på skærmen ad gangen. På bagsiden af uret sidder noget som føles som en rund urskive. Dette er de mange sensorer, pulsmåler, vibrator som prikker på håndledet og lignende. Laderen til uret er en lille rund klods med en fordybning, som bagsiden af uret passer ned i. Disse to dele er magnetiske og skal blot hæftes sammen, hvor uret begynder at lade. På laderen til uret sidder der en ledning som ender i et USB stik. Uret kan lade på samme måde som de andre Apple produkter, enten i computeren eller i stikkontakten. Det undre mig at man ikke kan tage selve laderen fra ledningen for at undgå at ledningen knækker, hvis man har ledningen med på farten. Apple kunne godt have lavet laderen med et Lightning stik, så man kunne bruge den samme ledning som til sin iPhone. Uret kan holde strøm i max to dage, men jeg vil nok anbefale man lader det hver nat for at sikre at det kan holde strøm hele dagen.

Sådan fungerer uret.

Konfigurering af uret.

Opstart af uret voldte mig lidt udfordringer, men dette var blot fordi jeg blev usikker på hvilke knapper der skal bruges til hvad. For at du ikke løber ind i de samme udfordringer som jeg, så kommer her en kort gennemgang af hvad du skal gøre.

1: Tryk og hold Friend knappen nede i ca. 5 sekunder for at tænde for uret. Der kommer ingen lyd eller vibration fra uret. 2: Vent ca. 1 minut for at være sikker på at uret er startet op, og du skal nu vælge hvilket sprog du ønsker at bruge. Har du brug for VOiceover, skal du trykke tre gange på Crown for at aktivere Voiceover. OBS for dig der bruger VOiceover: Svirp til højre og venstre samt tryk to gange for at åbne virker også på Apple watch. 3: Nu skal din iPhone og dit ur pares og synkroniseres. Åben appen Watch på din iPhone, og følg instrukserne på henholdsvis uret og telefonen. OBS: Når du skal indtaste Bluetooth koden, skal du være opmærksom på at tiden kan udløbe hvis du ikke er hurtig nok. Sker dette må du starte forfra med paringsprocessen. OBS til dig der bruger VOiceover: Man skal lige vende sig til at navigere på denne meget lille skærm. Jeg oplevede at jeg ofte skulle røre ved et ikon og så derefter bruge svirpefunktionen for at finde hvad jeg søgte. Hvis uret går i dvale, kan du enten trykke 1 gang på Crown, eller også røre ved skærmen. Jeg oplevede at når man bruger VOiceover, så fungerede det bedst at trykke på Crown for at vække uret igen.

De grundlæggende funktioner.

Uret har følgende grundlæggende funktioner eller tilstande om du vil: Låst/dvale: Uret er låst som du kender det fra iPhone og viser intet. Uret kan vækkes ved at løfte håndledet, ved at røre ved skærmen eller ved at trykke på Crown. Urskiven: Forsiden af uret der bliver vist når uret låses op. Her kan stå en masse informationer ud over klokken. Man kan endda selv designe sin urskive hvilket jeg ikke vil gå mere i detaljer med i denne anmeldelse. Jeg vil dog senere nævne konfiguration af personlig urskive senere i anmeldelsen, hvor jeg vil nævne nyttige informationer som er brugbare for mig. Kører man en finger ned på skærmen når man har urskiven fremme, (To fingre hvis man bruger VOiceover,) så åbner man meddelelsescenteret. Meddelelsescenteret fungerer på samme måde som på iPhone. Kører man en finger op når man har urskiven fremme (to fingre hvis man bruger VOiceover,) så åbner man aktiviteter. Aktiviteter er en masse nyttige informationer som man har lige ved hånden og hurtigt kan finde frem. Nogle af disse informationer er: urets batteristatus, et kort over hvor man befinder sig, vejret og mange flere ting. Trykker man en enkelt gang på Crown når man har urskiven fremme, så kommer man ud på forsiden med alle apps. På samme måde som når man låser iPhone op. Trykker man to gange på Crown, så skifter man til denne app man sidst har brugt. Holder man Crown inde, så aktiverer man Siri, hvor man kan give uret diverse stemmekommandoer. Trykker man tre gange på Crown, så kan man slå Voiceover til og fra. Man kan muligvis også sætte denne funktion til at gøre andre ting, dette har jeg ikke undersøgt.

Voiceover kommandoer.

Her kommer en liste over de VOiceover kommandoer til uret jeg kender til: Svirpe til højre eller venstre med en finger: Bladre gennem ikonerne på samme måde som på iPhone. Rør ved skærmen: Læser det valgte ikon. på samme måde som på iPhone. Tryk to gange med en finger: Aktiverer det valgte ikon. Svirp til venstre med to fingre: Aktiverer knappen tilbage, går en side tilbage hvis muligt. Tryk to gange med to fingre og hold: Skruer op eller ned for lyden. Tryk to gange med to fingre og svirp ned for at skrue ned, og tryk to gange med to fingre og svirp op for at skrue op for lyden. Tryk tre gange med to fingre: Aktiverer så man kan dreje på Crown for at bladre mellem ikonerne i stedet for at svirpe til venstre eller højre med en finger. Normalt kan man dreje på Crown for at zoome ind og ud på skærmen. Svirp op eller ned med en finger: Kan bruges til at justere tal eller andre indstillinger i diverse apps. Fx til indstilling af tid og dato. Svirp ned med to fingre: Åbner meddelelsescenteret. Svirp op med to fingre: Åbner Aktiviteter. Tryk og hold: Aktiverer en ny funktion der på engelsk hedder “Deep press.” På iPhone 6S kaldes funktionen 3D tryk. På dansk hedder det direkte oversat et dybt tryk eller hårdt tryk. Denne funktion bruges til at åbne ekstra indstillinger i apps, få en menu op med flere muligheder og lignende. På urskiven bruges funktionen til at åbne indstillinger for urskiven

Hvad kan uret?

Jeg vil forsøge at beskrive hvad uret kan og ikke kan, så du som læser forhåbentligt får en realistisk fornemmelse af dette. Uret er ikke en mini iPhone, som kan alt hvad en iPhone kan. Uret er heller ikke nogen fjernbetjening (remote control) som kan fjernstyre en iPhone. Uret er konstant synkroniseret med din iPhone via Bluetooth, så data hele tiden bliver synkroniseret mellem telefonen og uret. Dette betyder at uret kan udføre handlinger som fx telefonopkald, vise og sende sms beskeder, mail, fotos, afspille musik, vise notifikationer fra apps fra telefonen, vise kalender og mange flere ting, hvor den faktisk henter alle informationerne fra telefonen, men det virker som hvis diverse data var på selve uret. Dette betyder at uret kan meget, men det kan langt fra alle disse ting som en iPhone kan. Man kan ikke skrive fra uret, men bruger i stedet Siri. Man kan installere apps på uret. Apps som er lavet specielt til Apple Watch, og som virker sammen med telefonen. Dette gør at man vil få den pågældende apps fulde funktionalitet direkte på uret. Hvis ikke man havde den pågældende app på uret, så ville man kun kunne modtage notifikationerne, altså de små status beskeder fra telefonen, og ikke styre selve appen fra uret. Alt dette betyder ganske enkelt: Du kan kun disse ting på et Apple Watch som der er udviklet apps til.

Hverdagen med Apple Watch.

da min store begejstring med uret havde lagt sig, sad jeg blot tilbage med det store spørgsmål: Hvad kan jeg bruge uret til i hverdagen? Jeg tænkte på ting som gjorde en forskel for mig, og ikke bare smarte ting, fordi man kan. Ved denne tanke blev jeg ret skeptisk. Jeg er stor fan af at kunne aflæse klokken taktilt på et punktur, hvilket gør at jeg altid kan se hvad klokken er ganske lydløst, så jeg ikke forstyrer andre folk omkring mig med en generende tale fordi jeg vil vide hvad klokken er. Dette kan man ikke gøre på Apple watch. Om dette bliver muligt i fremtiden ved jeg ikke. På Apple watch kan man dog justere lydstyrken på uret, hvilket jeg synes er en kæmpe fordel. Så vidt jeg ved så kan man ikke justere lydstyrken på ret mange talende armbåndsure, så her vinder Apple watch stort. Bare et enkelt tryk på Crown og så siger den hvad klokken er med det samme, med denne lydstyrke du har valgt. Pga. mit krav om at kunne aflæse klokken taktilt på mit eget punktur, så gik jeg med et ur på begge arme i ugen hvor jeg testede Apple Watch. Dette skulle jeg lige vende mig til, og dette er ikke noget jeg vil gøre fast i fremtiden. Jeg opdagede hurtigt til min store forbavselse, at selv om man i opsætningen af uret kan vælge hvilken arm man har uret på, så virkede funktionen ikke. Selv om jeg valgte at jeg havde uret på min højre arm, så vendte skærmbilledet som hvis jeg havde uret på den venstre arm. Derfor måtte jeg vende uret forkert på den højre arm for at ikonerne vendte rigtigt. Dette kan naturligvis rettes i en opdatering til uret, hvilket jeg er sikker på det bliver. Noget af det første jeg gjorde var at sætte uret på lydløs. Jeg har en hverdag, hvor jeg ofte pga. mine arbejdsopgaver har brug for at sætte mine to telefoner på lydløs, så de ikke forstyrer. Jeg har læst et sted at man på Apple Watch kan sætte en hånd ned over uret for at aktivere lydløs funktionen, men jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke stolede på denne funktion, da jeg sad til møder eller skulle undervise. Så derfor havde jeg hele tiden uret på lydløs gennem hele testperioden for at være på den sikre side. Jeg synes det er nok at have to telefoner man skal huske at sætte på lydløs, og når disse telefoner ikke er på lydløs, så synes jeg de giver lyd nok. :) Det næste jeg gjorde var, at lave en kraftig sortering i hvilke informationer og notifikationer uret skulle vise. Jeg opdagede hurtigt at uret gav notifikationer både på Facebook og alle mulige andre apps, hvilket jeg ikke ønskede. Det jeg ønskede var, at uret kun reagerede på det som jeg synes var yderst vigtigt. De andre ting kunne min telefon reagere på, så kunne jeg reagere på dette når jeg havde tid. Forestil dig hvis både telefon og ur reagerer på alt, så kan det hurtigt virke ekstremt forstyrende… Da jeg havde fået konfigureret uret til mine behov, opdagede jeg at uret faktisk var meget praktisk. Hvis min telefon er på lydløs og jeg går ude i trafikken, så er det ikke altid jeg kan mærke den vibrerer fordi jeg går. Ved telefonopkald er man på ingen måde i tvivl om at telefonen ringer når man har uret på. I uret sidder der en speciel vibrator som normalt prikker ganske let på håndledet. Men når telefonen ringer så vibrerer den i stedet, og dette er meget kraftigt. Så hvis man går ude i trafikken og tænker på alt andet end telefonopkald, så bliver man i den grad opmærksom, hvilket jeg synes er til stor hjælp. Man bliver opmærksom på en hel anden måde pga. urets haptiske feedback, hvilket også er grunden til det er meget vigtigt at man får konfigureret uret til ens behov, så det ikke virker forstyrende, men i stedet er til hjælp når man har brug for det. Uret fik også påmindet mig utallige af gange om, at jeg er doven. :) Fitness er ikke min stærke side, eller også interesserer det mig bare ikke. Jeg har det med at fordybe mig i de ting jeg laver, og glemmer meget ofte at rejse mig og få mig rørt. Til dette formål er uret utrolig praktisk. Faktisk er denne funktion i uret så praktisk, at jeg ville have købt uret og brugt den til denne påmindelse på daglig basis, hvis jeg kunne få det billigste ur til den halve pris. Funktionen fungerer således: Man kan indstille køn, alder, højde, vægt og andre personlige informationer i sundheds appen i uret. Man kan derefter indstille hvor meget man ønsker at forbrænde hver dag. Med disse informationer vil uret give påmindelser når man har siddet for længe og det er tid til at rejse sig, og arbejde i stående stilling, gå en lille tur eller gøre andre ting for at røre sig. Uret viser også løbende hvor meget man har forbrændt, hvor meget man har rørt sig og hvor meget man mangler for at nå sit mål inden dagen er omme. Alt dette bliver vist på en super god måde, som for mig ikke virker irriterende men nærmest modsat. Man får lyst til at sætte et realistisk mål som passer til ens hverdag, og hvis man ikke når målet når dagen er omme, jah, så er det kun en selv man har at takke. Jeg kom til at holde så meget af denne funktion at jeg savner den i skrivende stund. Som tidligere nævnt kan man få uret til at vise hvor man befinder sig ud fra kortet, på samme måde som på iPhone. Jeg forsøgte at bruge denne funktion på en praktisk måde hvor jeg ville følge min position mens jeg kørte i bus eller gik som fodgænger. Dette lykkes desværre ikke, da uret var meget langsom til at opdatere min position. Jeg håber meget dette bliver forbedret i en opdatering, da man nemt kan åbne kortet og se hvor man befinder sig. Urskiven er smart. Man kan lave sin helt personlige urskive, vælge hvilke ting man vil have vist og vælge hvor de skal vises på urskiven. Jeg fandt en, for mig, meget praktisk information at få vist på min urskive. Nemlig hvornår solen går ned. Hvad kunne jeg bruge denne information til som blind, når jeg alligevel ikke kan se lyset? Denne information er yderst nyttig når jeg færdes udenfor om aftenen. Jeg tænker sjældent på hvornår det bliver mørkt, især ikke når det begynder at blive mørkt tidligt i efterår og vinterperioden. Det kan være meget farligt at færdes ude i trafikken som blind hvis det er mørkt og man ikke bliver set, hvis man fx bærer en sort jakke. Jeg har en vest med reflekser som jeg bruger når det er mørkt. Jeg fandt det yderst nyttigt at jeg kunne se på uret hvornår solen gik ned. da vidste jeg hvornår det blev mørkt, så jeg kunne tage højde for dette når jeg færdes i trafikken. Hvis levetiden på batteriet var længere, så ville jeg have testet muligheden for lydløst vækkeur. Jeg bor dog alene og har ikke brug for dette, men jeg synes konceptet er genialt, og jeg tror især dette vil være brugbart for folk der er døve, og for folk der ikke bor alene. Jeg havde planlagt at afprøve fitness funktionen i uret på cykel. Men cykelturen blev aflyst, så dette fik jeg desværre ikke mulighed for.

Konklution.

Det har været mig en enorm stor fornøjelse at teste Apple watch. En lige så stor fornøjelse har det været at skrive denne anmeldelse, og forhåbentlig give andre mennesker et realistisk indblik i hvad Apple watch er og hvad det i skrivende stund kan. OBS: Både testen og anmeldelsen er skrevet før Watch OS 2 (version 2 af styresystemet til uret) udkom. Anmeldelsen er udgivet ca. samme tid hvor Apple officielt begyndte at sælge uret her i Danmark. Uret jeg har testet er købt af et firma, som har importeret uret til landet. Af disse grunde har du muligvis læst ting som er ændret fra den gang anmeldelsen blev skrevet og til du sidder og læser dette i nutiden.

Jeg er meget taknemmelig og glad for at jeg fik mulighed for at låne og teste et Apple watch. En stor tak skal lyde til CSV Vejle. En stor tak skal lyde til hjemmesiden Applevis.com for at have opsamlet utrolig mange brugbare informationer omkring Apple watch, hvilket gjorde at jeg kunne komme igang med uret meget hurtigere, end hvis jeg selv skulle finde ud af hvordan alt fungerer. En stor tak skal også lyde til Thomas Dalgaard, som har læst anmeldelsen igennem før udgivelsen, og har rettet for diverse stavefejl og trykfejl.

Selv om denne anmeldelse er lang, så er der mange ting jeg ikke har nævnt omkring Apple watch. Jeg vil anbefale at du læser flere anmeldelser end denne hvis du søger informationer omkring uret. Denne anmeldelse vil langt fra give dig alt viden om uret, men blot hvad der efter min mening er tilstrækkeligt at vide som blind for at få et indblik i hvad Apple watch er for noget. Jeg skriver blot dette så du ikke tror du ved alt om uret efter at have læst min anmeldelse. :)

Jeg tror at smart watches er fremtiden, og at apple watch og andre smart watches kun er starten på utænkelige muligheder indenfor teknikken, som i fremtiden vil komme til at sidde på vores håndled. Jeg tror at vi i fremtiden vil føle det naturligt, at vi styre mange ting omkring os fra uret på håndledet. Jeg tror bare ikke vi er helt klar til denne store forandring endnu, men det kommer. Apple watch er efter min mening imponerende. Det er smart og det kan gøre en forskel i min hverdag. Hvor er det fantastisk, at man som blind kan bruge et smart watch, være med på moden og bruge den nyeste teknologi. Apples smart watch er så vidt jeg ved det eneste ur, som man kan bruge som blind. Det er så vidt jeg ved det eneste ur man kan købe i almindelig handel, som kan tale, sige hvad klokken er og meget mere end det. Jeg er ikke bare begejstret over dette fordi det er Apple der står bag. Var det en af de andre producenter der stod bag som havde tale og skærmlæser i deres smart watch, så havde jeg været lige så begejstret. Det store spørgsmål er så: Skal jeg have et Apple watch? Svaret er, at jeg er i tvivl. I første omgang vil jeg ikke købe et Apple watch, da jeg ikke kan aflæse uret taktilt uden lyd. Jeg ønsker ikke at gå med et ur på hver arm. Brugte jeg ikke talende ur, så var jeg solgt med det samme. Alene denne grund at man på de andre talende armbåndsure jeg har kendskab til ikke kan regulere lydstyrken på talen når man skal høre hvad klokken er, er efter min mening grund nok til at overveje et Apple watch. Hvis man på en eller anden måde kommer til at kunne aflæse klokken taktilt på et Apple watch i fremtiden, så vil jeg overveje det. Hvad alle de andre funktioner angår, så synes jeg alligevel ikke jeg fandt praktiske funktioner nok til at jeg vil inverstere i et Apple watch. Dette er kun starten, det første Apple watch og i skrivende stund den første udgave af styresystemet til uret. Ingen ved hvad der sker i fremtiden. Måske der sker så meget så jeg alligevel ikke kan lade være med at købe et ur… Men i skrivende stund vil jeg vente og se tiden an.

Til sidst vil jeg blot sige, at jeg håber at du som læser har fået bare en smule nyttigt ud af at læse denne anmeldelse. Du er altid velkommen til at kontakte mig hvis du har kommentarer eller spørgsmål. Jeg er spændt på at se hvad fremtiden byder…

Dette indlæg blev udgivet i Søren Jensens personlige indlæg. Bogmærk permalinket.

One Response to Anmeldelse af Apple Watch

  1. Brian skriver:

    Flot og brugbar anmeldelse, som måske manglede lidt om hvordan du brugte det i praksis og måske var en anelse for teknisk, men jeg tror jeg personligt er helt på linje med digendda uden at have prøvet et selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *