Tilgængelige løsninger indenfor smart tv.

Introduktion:

I dette blogindlæg vil jeg forklare hvilke udfordringer man som blind har med de fleste moderne smart tv, samt sætte fokus på forskellige løsninger, som man kan bruge som blind.

Dette blogindlæg vil kun kortvarigt beskrive forskellige løsninger til inspiration, hvilket på sigt vil blive uddybet nærmere i andre blogindlæg indenfor hvert emne.

Hvis du som læser har noget at bidrage med eller har kommentarer til nogle af disse ting jeg nævner, så vil jeg meget gerne høre fra dig. Mit håb er at holde dette blogindlæg så meget opdateret som muligt, samt at indsamle viden fra andre synshandicappede brugere.

Blinde ser også tv.

Det lyder måske underligt for nogle, men folk med et synshandicap ser også tv. Som blind ser man naturligvis ikke billederne på skærmen, men man høre lydene, og forestiller sig hvad der sker i film, tv serier m.m. Mange blinde har stor gavn af noget der kaldes synstolkning, audio description på engelsk. Synstolkning er et ekstra lydspor, hvor der løbende bliver forklaret hvad der sker visuelt på skærmen.

Da folk med et synshandicap også ser tv, er det meget vigtigt at man også kan bruge de forskellige tv løsninger der findes, hvilket jeg vil forsøge at beskrive i dette blogindlæg.

Tv’ets udvikling.

Som mange andre ting indenfor teknikkens verden, så er udviklingen indenfor tv gået meget hurtig gennem de sidste 20 år.

Da jeg var barn i 90erne, fik jeg et meget gammelt tv, som kun en blind kunne få glæde af. Det var et meget lille 15 tommer sort/hvid tv, som allerede i 90erne var dømt til skråt.

Tv’et havde kun en enkelt højtaler, så lyden var i mono. På toppen af tv’et sad der en antenne, men der var også mulighed for tilslutning af en ekstern antenne.
Tv’et skulle indstilles med en drejeknap som på en gammeldags radio, hvor kanalerne skulle indstilles manuelt, og fjernbetjening var der ikke noget der hed.

I 90erne var de fleste tv meget simple at bruge. Der var ikke mange menuer at forholde sig til, og på nogle tv havde hver funktion sin egen knap. Dette gjorde det meget nemt at bruge som blind, da man vidste hvad der skete når man trykkede på de enkelte knapper.

Da fladskærmene kom, begyndte fjernsynene at blive mere og mere avancerede. Der kom flere og flere menuer, og som synshandicappede måtte man se sig om efter et tv der var enkelt at bruge.

Da de digitale kanaler kom omkring år 2007, medførte det både gode og knap så gode ting. En af de gode ting var at DR præsenterede synstolkning i Danmark, og senere introducerede oplæsning af undertekster på flere kanaler. En af de mindre gode ting var, at efter en standard søgning på tv kanalerne gjorde, at kanalerne lå spredt, hvilket medførte mange tomme pladser mellem hver kanal. Dette gør det svært for en blind at finde den rigtige kanal.
Mange løser denne udfordring i dag ved at indstille deres tv sådan, så kanalerne ligger samlet, så man er fri for at huske på hvilket nummer hver kanal ligger på.

Den nyeste udvikling indenfor tv er smart tv, og man må sige at dette er kommet for at blive. Smart tv uden tale kan dog være en kæmpe udfordring for folk med et synshandicap, da mange menuer ændre sig alt efter hvad man ser, og brugerfladen er så avanceret, så det på nogle tv endda kan være en udfordring at vælge tv kanalen, man ønsker at se. Vælger man et af de nye smart tv, så er det meget vigtigt at man undersøger hvordan tv’et fungerer før et køb.

Forskellige løsninger til smart tv.

Her vil jeg nævne de forskellige tilgængelige løsninger indenfor smart tv som jeg kender til. Jeg vil ikke gå i detaljer med hvordan disse løsninger fungerer i dette blogindlæg, men kun give et overblik over hvilke tilgængelige løsninger der findes. Er du interesseret i at læse mere om diverse løsninger, så kan du læse mere om dem i andre blogindlæg, som vil blive lavet efterhånden som folk får erfaringer med disse løsninger.

Se tv via web browseren på computeren.

Alt efter hvilken tv udbyder man har, så kan man se diverse tv kanaler via sin web browser på computeren. Drs kanaler kan man altid se gratis på deres hjemmeside, hvilket fungerer fint med skærmlæsere. Jeg ved ikke om der findes flere gratis tv kanaler som man kan se via hjemmesider.

Jeg har selv Yousee tv, som tilbyder at man kan se sine kanaler via deres hjemmeside. dette fungerer ikke helt optimalt med skærmlæsere. Hvordan det fungerer hos andre udbydere har jeg desværre ikke mulighed for at teste.

Betaler man for tv2 Play, så fungerer dette også med skærmlæsere. Selve afspilleren kan dog give udfordringer, men hjemmesiden fungerer fint med diverse skærmlæsere.

Se tv via apps.

Man kan se tv via apps, enten på en mobiltelefon eller en tablet. Tilgængeligheden variere meget alt efter hvilke apps man har mulighed for at bruge.

Drs app fungerer fint med skærmlæseren Voiceover på IOS. De har arbejdet meget på at gøre appen brugbar med Voiceover, hvor man kan se live tv, streame ting fra deres arkiv, se tv oversigten og meget mere.

Tv2 Play kan også bruges. Dog har jeg haft nogle udfordringer med denne app, som variere når appen bliver opdateret.

Yousee tv appen fungerer også. Dog skal man lige vænne sig til at bruge appen, da der er nogle enkelte udfordringer hvis man bruger Voiceover. Appen er inddelt i flere vinduer, som kan være svære at skifte imellem, men det kan lade sig gøre med lidt øvelse.

Mediecenter.

Før smart tv kom, var et mediecenter i form af en computer meget populært. En mediecenter er typisk en computer der står ved siden af tv’et, som man bruger til at se tv, film og andre ting med. Computeren er tilsluttet til tv’et, så man bruger tv’et som skærm til computeren. Man tilslutter antennen via en tv-tuner i computeren, hvor man kan se diverse tv kanaler via denne vej.

I Windows fungerer systemet Windows media center med Jaws og muligvis også andre skærmlæsere.

På Mac kan man købe forskellige tv-tunere med tilhørende programmer. Jeg har brugt programmet EyeTv, som fungerer nogenlunde med Voiceover. Desværre er der problemer med at bruge program guiden med Voiceover, hvilket påvirker at man ikke kan sætte programmet til at optage de ønskede programmer og tv serier. Man kan dog manuelt starte og stoppe optagelsen.

Tilgængelige smart tv.

Udviklingen indenfor smart tv er gået så hurtigt, så man nu kan købe smart tv, som også kan bruges af folk med et synshandicap. Der kommer flere og flere smart tv med tale, hvilket er et enormt stort fremskridt indenfor tilgængelighed. Faktisk vil jeg mene at dette er så stort et fremskridt, så vi nu bevæger os ind i en hel ny verden, hvor man som blind nu får langt større muligheder med et tv end tidligere.

Nu tænker du måske som læser: Jamen er et smart tv med tale en nødvendighed? Svaret er både ja og nej.

Svaret er nej, hvis dine behov bliver dækket med de mere simple tv som vi alle kender, og du ikke har behov for tale på dit tv. Smart tv bliver mere og mere almindeligt, og jeg frygter at det bliver svære at finde et enkelt tv som man kan bruge som blind uden tale. Så på denne måde kan du blive tvunget til en mere tilgængelig løsning i fremtiden.

Svaret er ja, hvis du ønsker følgende muligheder som blind på dit tv:
– En tale der oplæser hvilken kanal du ser
– Navnet på programmet der bliver sendt på nuværende tidspunkt
– Tv oversigten som viser, hvad der bliver sendt i løbet af dagen på diverse kanaler. På denne måde kan man nu som blind selv bestemme hvilken tv kanal man ønsker at se, samt på en meget enkelt måde holde sig orienteret om hvad der bliver sendt på diverse kanaler.

Hvis man nu alligevel skal ud og købe et nyt tv, hvorfor så ikke vælge et tilgængeligt tv når nu de kan købes i almindelig handel?

Panasonic tv.

Panasonic var så vidt jeg ved de første, der lavede et tv med tale. I samarbejde med RNIB i England, lancerede de deres første tv med tale i år 2012. Desværre blev disse tv kun solgt i England.

De engelske hjemmesider der indeholder information om disse talende tv, er ikke opdateret i meget lang tid. Det er meget svært at finde noget om denne talefunktion på Panasonics hjemmeside, og i det hele taget ved at søge på Google. Derfor kom det som en meget stor overraskelse, da nogle blinde personer her i Danmark i år 2015 købte et helt tilfældigt Panasonic tv, og derefter ved et tilfælde opdagede at nogle tv har en talefunktion, endda på dansk.

Disse Panasonic smart tv har tale på følgende funktioner:

  • Oplæsning af kanal nummer
  • Oplæsning af navnet på den valgte kanal
  • Oplæsning af programmet der bliver sendt på den valgte kanal
  • Oplæsning af program guide, som viser hvad der bliver sendt på den valgte kanal i løbet af dagen.

Der er desværre langt fra tale på alle menuer, og tv’et har mange funktioner hvor talen ikke virker. Det ser ikke ud til at talefunktionen er blevet opdateret meget længe, men hvis man ikke har brug for flere ting, så er denne løsning en super god løsning, som kan dække mange folks behov i dagligdagen.

Da det er nærmest umuligt at finde ud af hvilke tv der har denne talefunktion, så vil jeg anbefale at dette undersøges i butikken inden et køb. Jeg kan desværre heller ikke oplyse om denne funktion vil blive videreudviklet, eller om den fortsat vil være at finde på de nyeste Panasonic tv.

Android tv.

Smart tv med styresystemet Android er noget af det nyeste der findes, og også noget af det mest tilgængelige for folk med et synshandicap.

Sony satser udelukkende på Android styresystemet i deres nye smart tv, hvilket har stor betydning for folk med et synshandicap, som har brug for en fuld tilgængelig løsning.

I Android tv ligger bl.a. skærmlæseren Talkback, hvilket betyder at alle menuer i hele brugerfladen bliver læst op.

Dette betyder at man som blind selv kan sætte tv’et op efter det er pakket ud ad kassen og bruge alle standard funktioner som beskrevet under Panasonic tv samt bruge stort set alle af tv’ets funktioner. Android tv har også mulighed for forstørrelse af undertekster samt tilpasning af skrifttyper, hvilket kan være til stor hjælp til svagseende

App-styret smart tv.

Mange smart tv kan styres via en app til enten en mobiltelefon eller en tablet. Dette kan være en løsning for nogen, hvis man enten har et smart tv uden tale, eller hvis man af anden årsag ønsker et bestemt tv som ikke har tale.

Loewe tv.

Smart tv fra den tyske producent Loewe kan styres via en app til mobiltelefon eller tablet. Appen fungerer i skrivende stund ikke helt optimalt med VOiceover på iPHone, men appen er blevet bedre efter henvendelse til forhandlere omkring tilgængelighedsproblemer.

Tv bokse.

En tv boks er en ekstern enhed man kobler til sit tv for at få ekstra funktioner. De fleste kender en tv boks fra diverse udbydere, hvor man kan optage tv udsendelser, leje film, se betalingskanaler og meget mere. Tv boksene fra de udbydere vi har her i Danmark er i skrivende stund ikke tilgængelige til folk med et synshandicap, men der findes andre tv bokse som man kan bruge.

Apple tv.

Apple tv er en lille boks som man kan koble til sit tv. Boksen bruges til at streame ting fra internettet eller fra andre enheder som fx computer, mobiltelefon eller tablet

På Apple tv ligger der App store som man kender det fra iPhone og iPad, hvor man kan hente apps som er lavet til boksen. Med disse apps kan man streame fra alle kendte tjenester som Netflix, Viaplay, HB Nordic, Danske film m.m. Der findes apps hvor man kan streame film og musik fra en computer, netværksharddisk eller lignende.

Dr har lavet en glimrende app til boksen, hvor man kan se deres kanaler live, eller streame programmer fra deres arkiv.

Apple tv fungerer med Airplay, hvilket betyder at alt hvad man har på en iPhone, iPad eller Mac computer kan blive vist på sit tv.

Apple tv har Voiceover, Zoom og de andre tilgængelighedsfunktioner som også findes på de andre produkter fra Apple, hvilket betyder at man får en fuld tilgængelig tv boks hvis man køber et Apple tv.

Chromecast .

Chromecast er en meget lille tv boks fra Google. Denne boks kan også streame alle streaming tjenester som Apple tv, samt vise ting trådløst fra en computer, mobiltelefon eller tablet.

Chromecast har ikke nogen fjernbetjening, og skal betjenes via en app til mobiltelefon eller tablet. Chromecast appen fungerer med Voiceover på iPhone.

Nexus player.

Nexus player er Googles svar på Apple tv. I skrivende stund har jeg ikke haft mulighed for hverken at se eller prøve en Nexus player, men jeg har læst om den på internettet.

Nexus player er en lille boks med Android tv styresystemet. Den kan streame alle de kendte tjenester, samt bruges som spillekonsol.

Der ligger skærmlæseren Talkback på Nexus player, og styresystemet skulle være bygget op på samme måde som på de tv der kører med Android styresystemet.

Konklution.

Der findes efterhånden rigtig mange tv løsninger. Der findes mange flere løsninger end dem jeg har nævnt, da jeg kun har nævnt de løsninger, som man kan bruge med et synshandicap.

Jeg forstår godt hvis du som læser er blevet meget i tvivl om hvad du skal vælge, eller hvis du synes det virker meget uoverskueligt. I denne situration vil jeg anbefale, at du tænker over dine behov, og derefter kigger efter denne løsning, som dækker dine behov, og som du synes virker til at være det letteste for dig at bruge.

Jeg synes det er fantastisk, at Android tv har indbygget tilgængelighed for folk med et synshandicap.

Disse tv med Android er de første tv man kan købe over hele verden, som man kan bruge som blind, uden behov for hjælp fra andre. Man kan pakke tv’et ud ad kassen, sætte det op og indstille tv’et efter ens behov på egen hånd. Tidligere har man kunnet købe special-designet produkter til blinde, som havde nogle af disse funktioner. Disse produkter kunne kun købes i enkelte lande.

Der kommer flere og flere tv med Android, hvilket betyder flere tv man kan bruge med et synshandicap. Dette tror jeg åbner op for mange muligheder for synshandicappede i fremtiden.

Det har været mig en kæmpe fornøjelse at skrive dette blogindlæg. Jeg har brugt meget lang tid på at lave research, da der kun står sparsomme informationer på internettet angående dette område, i forhold til hvad man kan bruge som synshandicappede.

Jeg håber at du som læser har fået noget ud af at læse dette blogindlæg, og jeg håber at du vil være med til at viderebringe budskabet omkring tilgængelige tv løsninger til andre folk med et synshandicap.

Jeg synes det er meget positivt, at så mange tv løsninger kan bruges af folk med et synshandicap. Der findes løsninger til alle, uanset små eller store behov. Nu kan man som synshandicappede bruge en lang række produkter, uden behov for specielle tilpassede løsninger til blinde. Vi har mulighed for at bruge nogle af de samme produkter som alle andre, hvilket jeg synes er et enormt fremskridt indenfor tilgængeligheden for folk med et synshandicap.

Dette indlæg blev udgivet i Smart TV. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *