Nyheder i IOS7

Nyheder i IOS7

Skrevet af Søren Jensen.

Introduktion og hvad du kan forvente af dette blog indlæg

Velkommen til et forhåbentlig interessant blog indlæg, som omhandler nyhederne i IOS7. I dette blog indlæg vil jeg beskrive nogle af de nye ting og hvordan de fungere med den indbyggede skærmlæser VOiceover. Du kan altså ikke forvente en komplet nyhedsliste over alle nye funktioner i IOS7, og hvis du som læser af dette er seende, vil du højest sansynligt opleve den nye opdatering af systemet lidt anderledes. I dette blog indlæg vil jeg komme ind på brugen af de mest generelle ting man bruger i hverdagen, samt nogle specielle funktioner der har med tilgængeligheden at gøre.
Indlægget er primært skrevet af Søren Jensen. Thomas Dalgaard har dog bidraget med få iagttagelser.

Nyt styresystem, nye funktioner men samme brugerflade

Hvis du har fulgt med i nyhederne om styresystemet samt lyttet til diverse rygter, så har du højest sansynligt hørt følgende: Helt andre ikoner, nyt kontrolcenter og generelt helt nyt udseende. Helt nyt udseende er efter min mening en kæmpe overdrivelse. Her er ikke tale om Windows 8 til mobiltelefoner som ser helt anderledes ud, men ganske enkelt samme brugerflade med nye ikoner for dem der kan se ikonerne på skærmen, samt nogle nye smarte funktioner, som efter min mening gør styresystemet endnu bedre.

Nyheder/forbedringer generelt i IOS

Låseskærmen

Låseskærmen har muligvis forandret sig visuelt, men ikke væsentligt meget for Voiceover-brugerne. Den eneste mærkbare forskel er, at lås op knappen er rykket en smule op fra bunden af skærmen, hvilket gør at den kan være svær at finde. Men fortvivl ikke. Nu kan man også låse enheden op ved at svirpe til højre med tre fingre et vilkårligt sted på skærmen. Så denne lidt irriterende ændring af lås op knappen har nu indført endnu en mulighed for at låse enheden op.

Meddelelsescenteret

Meddelelsescenteret er ikke nogen nyhed, men denne smarte funktion er nu blevet endnu smartere.
I toppen af skærmbilledet er der nu tre faneblade: Længst ude til venstre “I dag,” i midten “Alle” og ude til højre “Ubesvarede.”

Fanebladet I dag viser dagens vejrudsigt, kalenderen for i dag og giver beskeden om at man har sat en alarm. Måden den viser kalenderen på kan efter min mening godt være en smule belastende, da man skal svirpe gennem dagen time for time. Men funktionen er rigtig smart hvis man lige har behovet for at gennemgå sin dag om morgenen, især en travl hverdag med masser af aftaler i kalenderen.

Fanebladet Alle er det gamle meddelelsescenter, hvor den viser alle meddelelser.

Fanebladet Ubesvaret viser kun de beskeder man ikke har reageret på. Kan fx bruges hvis man har en masse apps der popper op med mange beskeder i løbet af en dag. Meddelelsescenteret kan åbnes fra låseskærmen.

Kontrolcenter

Kontrolcenteret er en ny og ganske genial funktion. Her kan man slå de mest brugte dagligdagsting til og fra, så man ikke hele tiden skal ind i indstillinger. Rør ved statuslinjen i toppen af skærmen, og svirp op med tre fingre for at åbne det. Kontrolcenteret kan også åbnes fra låseskærmen.

Følgende ting kan slåes til og fra i Kontrolcenteret: Flyfunktion, Wi-fi, Bluetooth, forstyr ikke, lås retning (låser skærmrotationen,) lysstyrke, styring af musikafspiller, lydstyrke, Airdrop, lommelygte, ur, lommeregner og kamera.

Der er også lavet et andet alternativ man kan bruge i stedet for at svirpe op eller ned med tre fingre:

Man kan holde en finger i et sekund i midten af enten toppen eller bunden af skærmen når man befinder sig på hovedskærmen. Voiceover giver samme lyd som hvis man bruger dobbeltryk og hold funktionen, men bare med to toner i stedet for tre toner. Når denne funktion er aktiveret, kan man svirpe hurtigt op eller ned med fingeren for at åbne meddelelsescenteret eller controlcenteret. Jeg må dog indrømme, at jeg i skrivende stund har meget svær ved at få denne funktion til at virke.

Appskifteren

Appskifteren er blevet optimeret, og fungere lidt anderledes. Nu er der plads til flere apps, og nu fylder de det meste af skærmen.

Nu kan man lukke apps på to forskellige måder:

1: Svirp op med tre fingre lukker den valgte app.

2: Hvis du ønsker at lukke flere apps på samme tid, kan du nøjes med at svirpe op med en finger, og derefter dobbelt trykke på de apps du ønsker at lukke. Rotoren skifter automatisk til indstillingen “handling,” hvilket gør at du kan skifte mellem funktionerne “Aktiv handling” som åbner det valgte program, og “luk,” som lukker det valgte program. Hvis man vælger handlingen “luk,” så skifter Voiceover markøren videre til det næste program når man dobbelt trykker, så på denne måde kan man lukke alle apps blot ved at blive ved med at dobbelt trykke.

Jeg må dog indrømme at jeg ikke forstår hvorfor Apple endnu ikke har lavet en knap til at lukke alle åbne apps med.

Thomas tilføjer: Ønsker man at forlade appskifteren gøres det enten ved at trykke på hjem-knappen eller ved at trykke på knappen, som tidligere hed “luk programskifter”. Den har skiftet navn til “Hjem”.

Kalenderen

Kalenderen er efter min mening blevet helt fantastisk i IOS7. Bruger man punkt, kan den dog stadig være noget uoverskuelig. Jeg har ikke haft mulighed for at se kalenderen på iPad endnu.

De forskellige visninger er sløjfet. I stedet er der nu en visning der er bygget op i lag eller niveauer. Når man åbner kalenderen, vil man typisk befinde sig på den pågældende måned. Klikker man på en påmindelse på en aftale i kalenderen, er kalenderen åbnet på den pågældende dag, også kaldet dagsvisning. Så dette lag ser ud som dagsvisningen som vi tidligere var vant til. En rigtig smart funktion der er tilføjet når man har åbnet en dag i kalenderen er, at på den øverste del af skærmen bliver der vist alle ugens dage på en tværgående række. Trykker man på en af disse dage, kan man hurtigt skifte til en anden dag i ugen for at danne et overblik over sine aftaler i løbet af den pågældende uge. Man behøver altså ikke gå tilbage til listen over alle dage i den pågældende måned for at skifte til en anden dag i ugen.

Trykker man på knappen tilbage øverst i venstre hjørne, kommer man tilbage til det forrige lag, hvor man kan vælge hvilken måned man ønsker at skifte til.

Trykker man knappen tilbage igen, kommer man ud i det yderste lag, hvor man kan vælge hvilket årstal man ønsker at gå til.

I bunden af skærmen er der tre knapper fra venstre mod højre: I dag: går til datoen i dag. Kalendere: Åbner listen over de forskellige kalendere man har tilføjet hvor man kan vælge hvilken kalender man vil have vist. Indbakke: Viser indbakken for invitationer i kalenderen, hvor disse kan blive accepteret m.m..

Nye lyde i IOS7.

Der er kommet mange nye lyde i IOS7, lige fra låseskærmen til sms og ringetoner. Jeg synes disse nye lyde er mere moderne og giver en lidt anderledes oplevelse, indtil man også venner sig til disse. :) Hvad ringetoner og advarselstoner angår, så har Apple ladet de gamle lyde ligge i en mappe for sig selv, så man stadig har mulighed for at bruge de gamle lyde hvis man har lyst til dette.
Thomas tilføjer: Du finder de gamle lyde under en kategori, der hedder “Klassiske”. Vær opmærksom på, at dine lyde for alarmer (for eksempel vækkeur og lignende) kan være blevet ændret ved opdateringen til IOS7. Tjek dem derfor lige igennem, hvis du vil være sikker på at komme rettidigt op.

Nyt under tilgængelighed

Nyt i Voiceover

Det man som blind nok er mest interesseret i er, hvad der er af nye ting i Voiceover. Jeg har ikke mulighed for at give en komplet liste over alle nye ting, men her er de fleste:

Den nye stemme

Ida, stemmen vi har været vant til siden Voiceover kom på iPhones i 2009, er nu udskiftet med stemmen Sarah. Så vidt jeg ved kan man ikke få Ida tilbage igen i IOS7.

Nu er jeg meget tålerent hvad syntetisk tale angår, og har det med at venne mig til en tale uanset hvordan den end lyder hvis bare jeg kan forstå hvad den siger, så jeg er nok ikke den rette til at bedømme om Sarah er en god tale på iPhone eller ej. Sarah har sine gode og dårlige sider, nøjagtig på samme måde som alle andre talesynteser har det.

Sarah har nogle meget besynderlige ting, som jeg i skrivende stund ikke har udforsket til bunds endnu. I primium udgaven er stemmen meget tydelig, og ikke så hæs som man ellers har hørt stemmen på andre produkter. Men til gængæld er udtalen på mange ord så dårlig, så man nogle gange er nødt til at stave sig igennem ordet for at være sikker på hvad der står. Ved oplæsning af andre ord, bliver man nærmest helt overrasket over at talen kan udtale ordene så tydeligt. Ved oplæsning af nogle tekster, kan talen faktisk være forbløffende behagelig at høre på. Så det variere meget alt efter hvilke ord der bliver brugt i teksten. En kæmpe fejl som jeg håber bliver rettet med tiden er, at nogle ord udtales med engelsk accent.

Thomas tilføjer: Dette sker desværre også ved udtale af danske ord, som ikke burde forårsage den slags udtalelsesfejl. Eksempelvis kan talen ikke sige pigenavnet Rikke i premium-udgaven. Mens drengenavnet “Ole” udtales som “Ule” med den kompakte stemme. Forhåbentligt bliver disse fejl rettet snarest muligt.

Bruger man den kompakte stemme, vil man få en mere utydelig og hæs stemme, men med en væsentlig bedre og mere direkte udtale. Hvad det er der gør denne store forskel har jeg ikke noget bud på.

Nu kan man have flere primium stemmer installeret på samme tid. Når kompakt stemme bliver slået fra, så bliver både den danske og engelske USA stemme installeret.</p
Under punktet Sprog og dialekter under VOiceover indstillingerne kan man nu vælge hvilke primium stemmer man ønsker at hente. Funktionen Brug kompakt stemmme bliver først synlig, når man har været inde for at hente en premium stemme. Man kan nu også se hvor meget hver enkelte stemme fylder, og se hvor langt den er nået med hentningen.

Thomas tilføjer: Har man ikke lyst til at have US English i premium version kan fx britisk- eller Australsk engelsk hentes i stedet. Fremgangsmåden er den samme, som Søren har beskrevet ovenfor. Dog havde jeg lidt svært ved at få oplyst, hvor langt hentningen var nået. Her skal man lige huske, at når der er trykket på “hent forbedret stemme”, så skal der røres et vilkårligt sted på skærmen, hvorefter man kan svirpe rundt for at finde denne information.

Braille

Noget af det første jeg lagde mærke til var, at der er sket store forbedringer i forhold til at oprette forbindelse til diverse Braille displays. I IOS6 skulle enheden helst være låst før der blev oprettet forbindelse når man tændte for displayet, sådan fungerede det på mit Vario connect display. I IOS7 bliver forbindelsen oprettet så snart displayet bliver tændt, også hvis enheden ikke er låst og man har arbejdet på enheden uden punktdisplay i flere dage i træk. Forbindelsen bliver også oprettet selv om enheden har været slukket flere gange. Bare denne forbedering gør IOS7 meget bedre for døvblinde, som kun kan aflæse enhedens skærm via et punktdisplay.

Automatisk Brailleoversættelse: Denne indstilling lader dig vælge, hvordan Voiceover skal håndtere punktforkortelse. I IOS6 og tidligere blev der forkortet mens man skrev, hvilket var smart for nogle, mens det var en virkelig kamp for andre. Hvis man er en uerfaren punktskribent, så var dette virkelig et problem, fordi forkortelserne blev skrevet fuldt ud, mens man var ved at skrive et ord. Derfor krævede det at man enten slog forkortelser fra, eller at man havde en vis hastighed i at skrive punktskrift.

Et eksempel. hvis man langsomt skrev “h e j”, så ville resultatet blive “har eller jeg”.

Med den nye indstilling vil oversættelsen først ske, når du trykker mellemrum. Du vil altså kunne se ordet og tilrette det, før du fortsætter din skrivning. En funktion, som mange har savnet- i hvert fald her i Danmark. :)

Hverken Søren eller jeg, Thomas, har haft mulighed for at teste dette ordentligt igennem, derfor er denne information baseret på, hvad vi har kunnet opsnappe fra andre kilder.

Statuscelle: Det samme som vi kender det fra computeren. Her kan vælges hvilken side af punktdisplayet statuscellerne skal vises. I skrivende stund ved jeg ikke hvilke tegn der betyder hvad. Personligt er jeg glad for at have funktionen på fx en iPhone, men tror ikke mange vil bruge funktionen på et lille punktdisplay.

Koden Nemeth ved ligninger: Ingen anelse om hvad denne indstilling skal bruges til. Denne kan bare slåes til og fra, uden yderligere beskrivelser.

Thomas tilføjer: Det er muligvis en måde, hvorpå man kan se linjenumre i bøger. Dette ved jeg dog ikke mere om, da jeg kun har set det nævnt, og ikke demonstreret i nogen form for praksis.

<

p>Vis tastatur på skærmen: Denne indstilling kunne man tidligere slå til og fra med punkt 1 4 6 chord, men nu kan man også slå den til og fra under indstillingerne. Denne indstilling kan fjerne tastaturet på skærmen hvis man enten har et eksternt tastatur eller punktdisplay koblet til enheden. Tastaturet på skærmen sammen med et punktdisplay kan bruges til kommunikation mellem en døvblind punktbruger og en seende.

Derudover er der kommet et par nye braillekommandoer til, som vil gøre livet langt lettere for de af os, der er glade for at bruge IOS-enheder med punkt. For at komme til kontrolcentret trykkes et kolon (punkt 2 og 5) samtidigt med at mellemrumstasten holdes nede. Meddelelsescentret kan også tilgås ved at trykke punkt 4 og 6 samtidigt med at mellemrumstasten holdes nede. En sidste detalje er, at vi også nu med punkt kan lukke programmer fra appskifteren, hvilket vi ikke kunne i tidligere versioner af IOS uden at fiske enheden frem. Desværre har Apple endnu ikke givet os en kommando til at dobbelttrykke og holde med en finger, hvilket bluetooth-tastaturene har haft mulighed for siden IOS6. FOr at lukke en app udelukkende ved hjælp af braille, skal du trykke to gange h-chord (bogstaver h samtidigt med at mellemrumstasten holdes nede) herefter finder du det program der skal lukkes og trykker forkortelsen for ordet de (punkt 1,4,5 og 6) samtidigt med at mellemrum holdes nede.

Andre nyheder/forbedringer i VOiceover

Min første tanke var at der ikke var sket det helt store på dette område, men dykker man ned i systemet, så er der alligevel en del interessante ting at nævne.

Nu kan man slå lydeffekterne til eller fra efter eget ønske. Dette slåes ikke længere fra ved at sætte enheden på lydløs. Denne funktion kan også tilføjes til rotoren.

Rotoren har fået en yderst imponerende funktion der kaldes håndskrift. Denne funktion aktivere en tilstand, hvor man kan skrive de almindelige bogstaver på skærmen, hvor disse så bliver genkendt. Jeg har testet dette med nogle enkelte bogstaver hvilket faktisk gav et imponerende resultat, men det er begrænset hvor mange bogstaver jeg kender, da jeg kun er vant til at læse punktskrift. Jeg kunne sagtens forestille mig at denne funktion vil være nyttig for folk der kan de almindelige bogstaver. Det er jo en genial måde at skrive på.

<

p>I indstillingerne for Voiceover er der kommet en funktion kaldet “Stor markør,” som kan slåes til og fra. Jeg går ud fra at dette kan bruges til svagtseende, som ønsker at danne sig et overblik over hvor VO markøren befinder sig på skærmen.

Under telefonopkald bliver sms beskeder ikke længere automatisk læst op, hvilket jeg er meget glad for.

Tryk to gange med fire fingre: Start/stop hjælpefunktionen der beskriver diverse svirpebevægelser. (Samme funktion som punktet “Brug af VOiceover” i indstillingerne.

<

p>Tryk fire gange med tre fingre: Kopiere den sidste læste sætning til udklipsholderen. En fantastisk funktion som jeg personligt kommer til at bruge en del.

Rotoren får større betydning, da man nu i mange tilfælde kan vælge flere handlinger med rotoren i mange af de standard apps på enheden. Under beskeder kan man nu vælge at videresende via rotoren, under telefon kan man slette individuelle opkald under opkaldslisten og mange andre steder får rotoren mere indflydelse. Man vil opleve, at rotoren automatisk hopper over på indstillingen “handling,” hvor man skal dreje den fx hvis man ønsker at stave sig gennem en modtaget sms. Derfor kræver det i højere grad, at man sætter sig ind i hvordan rotoren fungere.

Forstørrelse

Der er ikke tilføjet flere indstillinger under punktet Zoom, men om selve Zoom delen er blevet forbedret ved jeg ikke.

Der er dog tilføjet nogle nye ting som har noget med forstørrelse at gøre, som jeg lige vil nævne:

Fed tekst: Jeg kan ikke sige mere præcist hvad denne indstilling gør, men jeg tror den er brugbar for folk der kræver lidt større bogstaver. Jeg har en formodning om at denne indstillling gælder alt tekst på hele enheden, da denne skal genstartes ved aktivering af funktionen.

Forøg kontrast: Giver næsten sig selv. Jeg ser frem til at høre om denne funktion er brugbar til folk der bruger forstørrelse.

Andre nye funktioner under tilgængelighed

Formindsk bevægelse: Denne funktion har jeg ikke kunnet finde så meget information om endnu. Den har ikke nogen særlig god forklaring eller yderligere indstillinger som indikere hvad den bruges til.

Til/fra-mærker: Jeg har slet ingen anelse om hvad denne funktion skal bruges til. Slet ingen beskrivelse eller yderligere indstilling.

Under hørelse er der et par interessante nye funktioner:

Undertekster og billedetekster: Anvendes mest til døve eller hørehæmmede som ikke kan høre tale.

Ophæv støj ved telefonopkald: Denne indstilling giver nærmest sig selv.

Under Fysik og motorik er der også tilføjet nogle interessante ting:

<

p>Knapbetjening: Denne funktion kan bruges af folk der ikke kan bruge skærmen, men som i stedet bruger en 0/1 kontakt til at trykke på for at aktivere hvad der måtte være koblet til kontakten. Under knapbetjening ligger en indstilling, hvor enheden kan sættes op til automatisk at flytte en markør fra ikon til ikon, hvor brugeren så skal trykke på kontakten for at aktivere det valgte ikon. Hastighed for scanningen kan justeres samme sted.

Hastighed på hjem: I denne indstilling kan man indstille hvor hurtigt man skal trykke på hjem knappen for enten at gå ind i program-vælgeren eller trykke tre gange for at aktivere denne indstilling man har valgt. En utrolig fiks ting er, at når man ændre på hastigheden, bliver den valgte hastighed vist ved hjælp af vibratoren, der vibrere i den hastighed hjem knappen skal aktiveres med. En indstilling jeg tror mange vil få stor gavn af.

Tilgængelighedsgenvej: Dette er bare “Tre tryk på hjem” funktionen der har fået nyt navn.

Konklusion

Der er mange flere nyheder samt tilpasninger i IOS7, men dette var lige hvad jeg havde valgt at beskrive i dette blog indlæg. Jeg synes denne opdatering helt klart går i den rigtige retning, og der er kommet både spændende nye funktioner, samt funktioner som vi bare har ventet på i flere år. Nogle af disse funktioner gør at jeg får mere lyst til at bruge dem i hverdagen.

Jeg synes det er dejligt, at Apple formål at lave så mange nye funktioner, men stadig bibeholde denne brugerflade vi er vant til, frem for man skal venne sig til at bruge en helt ny platform på fx en telefon man bruger til hverdag. Personligt kunne jeg nok godt bruge en lidt lættere måde at låse telefonen op på, da det nogle gange kan være lidt besværligt at svirpe til højre med tre fingre bare for at låse telefonen op, hvilket jeg lige skal venne mig til. Man kan også finde lås op knappen, hvilket nogle gange kan være endnu mere besværligt, men det er nok noget jeg venner mig til med tiden.

Stemmen Sarah er ikke noget problem for mig, men jeg tror der er mange der lige skal venne sig til den, og nogle kunne måske vælge Apples enheder fra på grund af dette, og skifte over til andre løsninger. Det er dog ikke Apple der har valgt den nye stemme, men Nuance som Apple har lavet aftaler med. Nuance har droppet Ida stemmen, hvilket højest sansynligt betyder, at alle produkter der har Ida stemmen på nuværende tidspunkt vil få stemmen Sarah i fremtiden.

Til sidst vil jeg kun ønske dig held og lykke med den nye version af IOS, og jeg håber du har fået noget ud af at læse dette blog indlæg. Har du spørgsmål, ris eller ros er du altid velkommen til at kontakte mig.

Dette indlæg blev udgivet i IOS. Bogmærk permalinket.

One Response to Nyheder i IOS7

  1. tobias skriver:

    i den nye ios 7 er svar knappen nede i bunden så jeg vil anbefalde og trykke 2 gange med 2 fingre fordi den er helt nede i bunden af skærmen jeg har nu ikke fundet ud af hvad fræmeld mig er for noget men det ser ud som om det er den der hedder opkaldindstindstalinger hvor man kan sige fx jeg ringer senere.

    det var det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *