Anmeldelse af Iphone 3g s

jeg har nu haft min Iphone i en uge, og jeg vidste allerede den første dag, at det var et køb, som jeg aldrig ville komme til at fortryde.

Hvad er en Iphone?

En Iphone er Apples bud på en lommecomputer. Den kan stort set alt, hvad en normal computer kan. Følgende funktioner er bare en lille del af hvad den kan:

  • Telefon,
  • gps navigation,
  • internet,
  • e-mail,
  • musik,
  • film,
  • synkronisering til pc og Mac,
  • en imponerende god kalender og mange flere muligheder for flere funktioner via dens “app store,” som er en butik, hvor man både kan finde gratis- og købeprogrammer.

Hvordan ser den ud?

n Iphone ser ikke ud som de fleste mobiltelefoner. Den er på længde med alle andre mobiltelefoner, men noget bredere. Den er på tykkelse med et cd-cubber, så den er meget tyndere end mange andre mobiltelefoner på markedet. Bagsiden er en meget glat plastickflade, mens fronten er en stor touchskærm, som er en trykfølsom skærm. Helt nede i bunden af touchskærmen, er der en enkelt rund knap, som bl.a. bruges til at gå ud af programmer med. I toppen af maskinen sidder der en tænd/sluk knap (powerknap), i midten sidder en holder til simkortet og til venstre sidder der et mini-jack stik til hovedtelefoner/headset. På venstre side af telefonen, sidder der øverst oppe en lille kontakt der kan vippes frem og tilbage, som bruges til at sætte telefonen på lydløs. Lige under denne kontakt, sidder der to volume-knapper til at justere lydstyrken med. I bunden sidder der til venstre en højtaler, og til højre for den sidder der et langt bredt stik der både bruges til at oplade telefonen med, men også til tilslutning til computer.

Jamen hvordan kan man bruge den som blind, når den kun har en touchskærm?

Lad nu være med at løbe skrigende væk, før du har læst resten af min anmeldelse!:) Vil du ikke nok? Det hele bliver forklaret i denne anmeldelse.

Apple har langt deres skærmlæser kaldet Voiceover ind i styresystemet til Iphone, hvilket vil sige, at skærmlæseren er indbygget i telefonen når man køber den. Det vil sige, at man som blind eller svagtseende kan gå ned i en butik, købe en Iphone nøjagtigt som sine seende kammerater, konfigurere den uden hjælp og bruge den uden ekstra omkostninger, simpelthen fordi skærmlæseren er indbygget i telefonen. Der er også en dansk tale, som jeg venner tilbage til senere. Hvordan bruger man så touchskærmen som blind? For bare et halvt år siden, var det en stor udfordring at bruge en touch skærm som blind. Men det har Apple lavet om på med deres nye Iphone. Når man slår talen til på Iphonen, ændres de forskellige bevægelser man skal bruge for at komme rundt på telefonen. Normaltvis skal man blot kun røre ved det ikon man vil aktivere, men når talen er slået til, skal man fx trykke to gange på et ikon for at aktivere det. Man kan komme rundt på telefonen på to forskellige måder, når Voiceover er slået til: Man kan køre fingeren rundt på skærmen, hvor talen vil læse de ikoner man markere, eller man kan bruge nogle bestemte “Voiceover-bevægelser”. Her kommer en liste over de mest brugte Voiceover kommandoer/bevægelser:

  • Rør med en finger: Læser det markerede ikon.
  • Rør med to fingre: Afbryder talen.
  • Svirpe mod venstre: Markere det forrige. ikon.
  • Svirpe til højre: Markere det næste ikon.

Svirpe-funktionen er en speciel bevægelse man lige skal venne sig til. Måden man udføre den på er, at man køre en finger hurtig mod højre eller venstre. Nærmest på samme måde som hvis man vil fjerne et sandkorn fra skærmen. For mig virker det bedst, hvis jeg starter inde fra midten af skærmen, sætter fingeren ned på skærmen og køre fingeren hurtigt mod venstre eller højre, og løfter fingeren igen. Hvis man bliver ved med at holde fingeren på skærmen, kommer man let til at markere et andet ikon. Bevægelsen er meget let at udføre, men den er svær at forklare. Fordelen ved at bruge svirpefunktionen er, at man ikke skal sidde og bruge flere minutter på at lede efter de forskellige ikoner på skærmen. Der kan være omkring 20 ikoner på et skærmbillede, så det kan godt tage noget tid at finde de forskellige ikoner, hvis ikke man bruger svirpefunktionen.

Skrive på Iphonen:

Det er svært at skrive på Iphonen i starten, men når man har vennet sig til det, så går det egentlig meget godt. Der er flere forskellige måder man kan skrive på Iphonen på med Voiceover. Når man skal skrive, kommer der et helt computer-tastatur op på skærmen. Man kan så køre en finger hen over tasterne for at få dem læst op. For at skrive det valgte bogstav, kan man enten vælge at trykke to gange på skærmen på samme måde, som når man åbner et program, eller også kan man vælge at holde fingeren på det valgte bogstav og så trykke et andet sted på skærmen med en anden finger. Nogle bruger en hånd til at skrive med, andre bruger begge hænder. For mig er det lettest at bruge tommel fingrene til at skrive med. Når jeg har fundet bogstavet som jeg vil skrive, holder jeg fingeren på bogstavet hvor jeg så bruger den anden finger til at skrive bogstavet med. Jeg skifter mellem at bruge højre og venstre tommelfinger alt efter hvordan tasterne ligger på skærmen.

Rotor:

Voiceover har en funktion der hedder Rotor, hvilket er en genial funktion, som ikke før er set i nogen skærmlæser. Rotoren er en funktion, der skifter mellem: Tegn, ord, overskrifter, skrivefelter, elementer og mange andre ting. Man kan indstille rotoren ved at sætte tommel- og pegefingeren på skærmen, og så dreje hånden enten mod uret eller med uret. faktisk på samme måde som hvis der var en fysisk drejeknap. Når du har indstillet rotoren til den ønskede indstilling, kan du skifte imellem dette ved at svirpe op og ned. Her er et par eksempler på, hvad Roteren kan bruges til:

1. eksempel:

Du er ved at skrive en tekst. Du skal lige tilbage i teksten og rette noget du har stavet forkert. Du indstiller rotoren til enten tegn eller ord, og derefter flytter du dig gennem teksten ved at svirpe op og ned på skærmen.

2. eksempel:

Du er ved at læse på en hjemmeside du i forvejen kender. Du leder efter noget bestemt som ligger på en overskrift. Du indstiller rotoren til overskrift, og svirper ned til den ønskede overskrift og starter oplæsningen derfra.

3. eksempel:

Du er ved at udforske din Iphone. Der er et menupunkt du gerne vil have stavet. Du indstiller rotoren til tegn, og svirper ned for at stave dig igennem ordet.

Der er rigtig mange muligheder med rotoren. Man kan også markere tekst og kopiere den ved hjælp af rotoren. En virkelig genial funktion.

Fungere talen på hjemmesider?

Svaret er ja, og min ekstra kommentar er: Jeg har aldrig set noget lignende. Aldrig er det set før, at en mobiltelefon med tale er så hurtig, så stabil og så god på hjemmesider. Jeg vil våge at påstå, at en Iphone med Voiceover er lige så hurtig på nettet som en computer med en skærmlæser. Jeg må sige, at jeg er vildt imponeret.

Kan man bruge telefonens gps som blind?

Der er mange forskellige gps-systemer til Iphone. Der er et fra Tomtom, et fra Wayfinder og et program der hedder Navigon. Jeg har hørt, at programmet Navigon skulle kunne bruges med Voiceover, men om det er noget man virkelig kan bruge som blind ved jeg ikke i skrivende stund. Programmet koster så vidt jeg husker 500 kr., hvilket jo ikke er særlig meget i forhold til Wayfinder Access, der koster ca. 2400 kr. Der findes mange forskellige programmer til Iphone, som anvender telefonens gps. I skrivende stund har jeg indtil videre fundet fire rigtigt gode programmer, som man virkelig kan bruge til noget. Det første program er Rejseplanen. Rejseplanen.dk er lavet som et program til Iphone, hvor den kan beregne rejsen ud fra hvor man befinder sig i Danmark. Programmet er på dansk, og fungere uden problemer med Voiceover. Det andet program hedder Hear planet. Med dette program kan du finde oplysninger om de forskellige seværdigheder der ligger i det område, som du befinder sig i. Programmet er på engelsk, men det kan alligevel finde alle de spændende ting der er at kigge på her i nærheden af Vejle, hvor jeg for øjeblikket bor. Det tredje program hedder take me to my car. Med dette program kan du sætte en markering, hvor den så viser på et kort hvor din markering befinder sig. Kortet er ikke tilgængeligt med Voiceover, men Voiceover kan læse op, hvor mange meter der er hen til stedet hvor man har sat sin markering. Man kan fx bruge det til at sætte en markering ved en bestemt dør, bygning eller et andet sted som man skal finde tilbage til, og så skulle man derefter kunne finde tilbage til stedet ved at tjekke, om man nærmer sig stedet. Det fjerde program hedder: Locly. Med dette program kan man se hvad der ligger af butikker, tankstationer og mange mange andre ting i nærheden af hvor man befinder sig. Dette program er også på engelsk. Der er forresten også en engelsk tale i telefonen, hvilket jeg synes er dejligt, da man så både kan bruge danske og engelske programmer.

Kritik:

Man skal ikke tabe en Iphone. Det holder den simpelthen ikke til. Hvis man er så uheldig at tabe den, kan man risikere, at skærmen flækker eller den får nogle store skrammer. Iphonen er meget glat, så den kan meget nemt smutte ud af lommen eller man kan nemt tabe den. Derfor er der lavet noget beskyttelse i form af et hylster, som jeg i skrivende stund ikke har kigget særlig meget på endnu. Men jeg skal have noget beskyttelse til min Iphone meget hurtigt. Det ville være så ærgerligt at tabe den.

Der er et par problemer med den danske tale, men problemerne er ikke større end at man sagtens kan leve med dem: Talen kan ikke sige æ, ø og å når man skal finde bogstaverne på tastaturet. I stedet siger den noget i retningen af: “O med skråstreg” og “a med runding.” men hvis man ved hvor bogstaverne ligger og hvis man bare ved hvad det betyder, så er det slet ikke noget problem. Talen kan sagtens udtale ord med disse bogstaver. Problemet opstår kun når man skriver.

En anden ulempe er muligvis prisen. Man får utrolig meget for pengene, men Iphonen er altså også dyr. Den koster omkring 5200 kr. hvis man køber den med et abonnement, og fra 8000 kr. hvis man køber den uden abonnement. Derfor vil jeg anbefale at købe den med et abonnement. Der findes andre telefoner der koster mere end 5200 kr. med abonnement, men det er stadig mange penge for en telefon. men så skal man heller ikke købe en tale ved siden af…

Konklution:

Jeg synes det er helt fantastisk, at jeg som blind kan gå ind i en almindelig butik, købe en Iphone nøjagtigt som mine seende venner, pakke den ud af kassen, slå talen til og bare bruge den uden ekstra omkostninger. Jeg synes også det er rigtig dejligt, at man som blind nu kan bruge en touchskærm, præcis som alle andre. Touchskærme er fremtiden. Det er det der er smart, det er det folk vil have og nu er det også det jeg vil have. Min Iphone er en stor hjælp for mig i hverdagen. Jeg tjekker vejret på den om morgenen inden jeg tager på arbejde, bruger rejseplanen som planlægger rejsen ud fra hvor jeg befinder mig og meget meget mere. Jeg vil aldrig komme til at fortryde mit køb.

Jeg vil helt klart anbefale en Iphone til alle. Uanset om man er blind eller ej. Jeg er bare så glad for min Iphone.

Dette indlæg blev udgivet i IOS. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *