Erfaringer med Netflix som blind

Erfaringer med Netflix som blind.

I denne blogpost vil jeg dele mine erfaringer i forhold til brugen af Netflix, en af verdens største tjenester indenfor streaming af film og tv serier.

Hvad er Netflix?

Netflix er en online streaming tjeneste, hvor man kan se film og tv serier online over internettet. Der er film og tv serier fra hele verden. Netflix koster fra 69 kr. og opefter alt efter hvad man har brug for. Med det billigste abonnement har man adgang til at se film på 1 skærm ad gangen. Med det dyreste abonnement til omkring 119 kr. pr. måned, kan man se film på op til fire skærme ad gangen, og streame i HD og Ultra HD.

Synstolkning.

Hvad er synstolkning? Synstolkning er et ekstra lydspor, hvor der bliver beskrevet hvad der foregår i en film eller tv serie. disse beskrivelser bliver talt mellem pauserne, hvor skuespillerne i filmen ikke siger noget, så man både kan høre hvad der bliver sagt i filmen, men også hvad der sker visuelt. Dette kan være til stor hjælp for synshandicappede, så man bedre kan følge med i hvad der sker af visuelle ting i en film.

Synstolkning har været kendt i England og USA i mange år. Der kan man både købe dvd film med synstolkning, og de fleste kendte tv serier bliver sendt med synstolkning. Her i Danmark har vi kendt til synstolkning siden år 2007. Selv om synstolkning bliver mere og mere udbredt her i Danmark, så er der alligevel ikke mange film og tv serier som er synstolket. Hovedsageligt pga. copyright, så har vi her i Danmark ikke haft mulighed for at se amerikanske film og serier med synstolkning, da synstolkningen bliver skåret væk når film og tv serier bliver solgt ud ad landet. Der findes dog ganske få film med engelsk synstolkning, som man kan købe her i Danmark. Netflix åbnede endelig op for synstolkning i april måned i år, hvilket har fået blinde og svagtsynede til at juble hele verden over. Dette betyder at blinde og svagtsynede i lande som fx Danmark, hvor synstolkning ikke er så udbredt endnu, nu kan se mange af de populære amerikanske film og tv serier med synstolkning.

Brug af Netflix.

Netflix kan bruges fra mange forskellige enheder. I denne blogpost vil jeg kun koncentrere mig om de enheder, hvor man kan bruge Netflix som blind.

Hjemmesiden.

Hjemmesiden er rigtig god, når man skal lede efter nye ting, søge efter film og serier og generelt se hvad Netflix kan tilbyde. Men når det handler om afspilning af film og især serier, så er hjemmesiden ikke særlig god. Hverken på Windows eller Mac med diverse skærmlæsere. Man kan trykke pause og play med mellemrumstasten, man kan spole med pil til højre og venstre når det virker, men man kan ikke vælge hvilken del af en serie man ønsker at se eller læse beskrivelsen af diverse film og serier. Det er dog vigtigt at nævne, at Netflix husker, hvor langt man er nået til i en film eller serie, hvilket har stor betydning hvis man bruger Netflix fra flere forskellige platforme. Man kan ikke skifte lydspor under afspilningen via hjemmesiden, når man bruger en skærmlæser, hvilket betyder, at man må aktivere synstolkningen på en anden måde. Synstolkningen på Netflix kaldes “Lydbeskrivelse” på dansk. Dette er et link, hvor alle de synstolkede film og serier bliver samlet. Her kan man se navnene på diverse film og serier, og trykker man på linket under et navn, så starter afspilningen med det samme.

Netflix på IOS, iPhone, iPad og iPod touch.

Appen Netflix fungerer meget bedre end hjemmesiden når det handler om at afspille, men appens svage punkt er når man skal finde frem til noget på Netflix. Man kan søge i appen, men man har ikke de samme kategorier som på hjemmesiden. Afspilning af film og især serier fungerer dog utroligt godt. Man kan vælge hvilken del af serien man ønsker at se, man kan vælge undertekster, lydspor inkl. synstolkning hvis dette er på den pågældende film, man kan let spole frem og tilbage og også justere på lydstyrken. Man kan også læse en beskrivelse af det man ser, samt mange flere oplysninger.

Tip: Man kan bruge Netflix hjemmesiden i safari for at få det gode overblik når man skal søge på Netflix. Når man trykker på et link for at afspille en film eller en serie, så åbner Netflix appen og afspilningen starter.

Netflix på et Apple tv.

Ønsker man at se Netflix på sit tv eller ønsker man super god 5.1 surround lyd, så er et Apple tv helt klart at foretrække. Et Apple tv giver efter min mening den bedste oplevelse med Netflix. På Apple tv er alt sorteret efter kategorier, dog ikke helt på samme måde som på hjemmesiden. Brugerfladen er nem og forholdsvis overskuelig, og her kan man også læse en masse informationer om en film eller tv serie. På Apple tv aktiveres synstolkningen på følgende måde:

1: Start afsnittet du ønsker at se. 2: Hold OK knappen nede, hvilket vil åbne en ekstra menu. 3: Tryk pil op. 4: Tryk pil til højre til “audio” 5: Tryk pil ned, og her får du mulighederne for diverse lydspor der er på den valgte film. Bekræft dit valg ved at trykke OK i midten af piletasten.

OBS: Har du problemer med synstolkningen på et Apple tv, så prøv at logge ud og ind igen af Netflix. Log ud ikonet ligger som det nederste punkt i menuen når du åbner Netflix.

Konklution.

Jeg synes at Netflix er blevet meget forbedret gennem den sidste tid, hvor synstolkningen gør en kæmpe forskel for mig. Dette er hvad jeg har ventet på i så mange år, og nu er det endelig kommet her til landet… Dette er et stort skridt fremad i forhold til tilgængeligheden for synshandicappede, især her i lande som Danmark, hvor vi ikke kan vælge mellem flere hundrede film med synstolkning. Netflix kunne sagtens forbedres i forhold til tilgængeligheden, hvilket de er blevet gjort opmærksom på gennem mange år. Har man en IOS enhed eller vil man købe et Apple tv til ca. 600 kr. så kan man sagtens bruge Netflix. Så hvis du er glad for film og tv serier, så kan Netflix helt klart anbefales. Netflix er den første streaming tjeneste, der officielt tilbyder synstolkning her i Danmark.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så er du altid velkommen til at kontakte mig.

Dette indlæg blev udgivet i Personlige indlæg. Bogmærk permalinket.

One Response to Erfaringer med Netflix som blind

  1. Karsten skriver:

    bemærk : at der er prisændringer på netflix hvis man er ny bruger. det billigeste koster 79 de andre 89 og 129 kr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *