Dropbox

Tekst: Søren Jensen & Thomas B. Dalgaard.

Denne guide vil vise dig, hvordan du kommer i gang med- og anvender Dropbox. Det forventes, at du har basale færdigheder med eventuelt synskompenserende udstyr.Introduktion til Dropbox

Dropbox er en online tjeneste, hvor man ganske gratis kan få noget lagerplads til sine dokumenter, billeder og meget mere. Der er mange muligheder med Dropbox, som bliver beskrevet nedenunder:

Ideen med Dropbox er ganske simpelt at slippe for at have en USB-pen med dokumenter, billeder og meget mere med sig. Man har en mappe på computeren kaldet Dropbox, hvor man kan lægge de dokumenter og filer, som man ønsker at have med sig, disse filer vil automatisk blive lagt ud på nettet. Hvis man har flere end ên computer, vil ens Dropbox mappe blive synkroniseret på alle computere ganske automatisk. Dette vil sige at hvis du sidder og arbejder på et dokument på en computer og gemmer dokumentet i din Dropbox mappe, vil dokumentet automatisk blive lagt på den anden computer, så du kan arbejde videre derfra. Dette kræver selvfølgelig, at Dropbox er installeret på de to computere, samt at de begge har en aktiv internetforbindelse.

Hvis du sidder ved en computer, hvor Dropbox ikke er installeret, kan du altid logge ind på din bruger på dropbox-hjememsiden og til enhver tid få fat på dine dokumenter.

Du kan dele mapper med andre Dropbox-brugere, så alt hvad du lægger i den pågældende mappe automatisk vil blive lagt i den samme mappe hos den eller dem der er tilmeldt mappen. Dette er eksempelvis ekstremt nyttigt, hvis man enten sidder med en studieopgave, eller arbejder på et fælles projekt, og vil være sikker på, at alle parter har den nyeste udgave af det, som ender med at blive det færdige resultat af arbejdet.

Du kan også bruge Dropbox sammen med din Iphone, Android telefon eller anden smartphone.

Alle disse ting vil blive beskrevet i denne guide nedenunder:Oprettelse af Dropbox-konto

Der er flere måder hvorpå man kan oprette en Dropbox konto, men vi har valgt at beskrive denne metode, som vi finder lettest med skærmlæsere:

 1. Gå ind på siden:
  www.dropbox.com
 2. Klik på linket "Create an account."
 3. Indtast dit fornavn i feltet "first name."
 4. Indtast dit efternavn i feltet "last name."
 5. Indtast din mailadresse i feltet "email."
 6. indtast et password i feltet "Password"
 7. Sæt mærke i "I agree" og klik "Create account."


Installer DropboxMac OS X

Når du har oprettet din Dropbox-konto, kommer du ind på en side, hvor du kan vælge at hente Dropbox til Windows eller andre styresystemer. Hvis du har en Dropboxkonto i forvejen, og ønsker at hente programmet, skal du logge ind på Dropbox og vælge linket "Install Dropbox", hvor du vil komme ind på den samme side. Her skal du hente Dropbox-programmet og derefter åbne installationsprogrammet.

Kopier nu filen: Dropbox til din mappe med programmer.

Åbn nu mappen med dine programmer og find Dropbox-programmet.

Tryk nu Vo-shift-m for at åbne kontekstmenuen. Her skal du vælge "Vis indholdet af pakke"

Nu åbnes filen som var det en almindelig mappe på din computer. Du skal her åbne mappen "Contents"

Åbn herefter mappen Mac OS. Her finder du en fil med navnet "Dropbox" Tryk kommando-o for at åbne denne fil.

Der åbnes nu et terminalvindue, som du ikke behøver at bekymre dig om i første omgang. Vent nu til Voiceover fortæller dig, at Dropbox kræver din godkendelse, og at du skal indtaste din adgangskode for at godkende de ændringer Dropbox vil foretage.

Skriv din adgangskode og tryk retur.

Under installationen får du muligheden for at oprette en ny konto, eller at logge ind med en eksisterende konto. Vælg at logge ind med en eksisterende konto, og derefter vælg ""continue".

Herefter skal du indtaste din mailadresse og din adgangskode, og derefter trykke "continue." Din computers navn bliver vist så Dropbox ved, hvilken computer du sidder ved. Hvis du har flere computere, så anbefales det ikke at ændre dette navn.

På skærmbilledet som kommer til syne får du nu mulighed for at vælge om du vil opgradere din Dropbox fra den gratis udgave. Som standard er der sat et flueben i boksen, som kun lader dig bruge den plads, som er til rådighed i den gratis udgave af Dropbox Tryk "continue" for at gå videre til næste skærmbillede.

På det næste skærmbillede skal du trykke "install", hvorefter Dropbox-programmet vil blive installeret.

På det næste skærmbillede som vises, kan du vælge at se, hvordan Dropbox fungerer. Dette anbefales ikke for skærmlæserbrugere, så hvis du bruger en skærmlæser anbefales det at trykke på knappen "skip tour".

På det sidste skærmbillede får du at vide, at Dropbox er blevet installeret, og at du skal trykke "Finish" for at afslutte installationen. Du kan her vælge om du vil have vist din Dropbox-mappe efter installationen.

Du kan blive bedt om at skrive din adgangskode igen efter at du har trykket på "finish". Skriv din adgangskode og tryk retur.

For at åbne Dropbox mappen kan du trykke kommando-shift-h for at åbne din brugermappe og trykke d til du hører Voiceover sige: Dropbox.

Windows

Når du har oprettet din Dropbox-konto, kommer du ind på en side, hvor du kan vælge at hente Dropbox til Windows eller andre styresystemer. Hvis du har en Dropboxkonto i forvejen, og ønsker at hente programmet, skal du logge ind på Dropbox og vælge linket "Install Dropbox", hvor du vil komme ind på den samme side. Her skal du hente Dropbox-programmet og derefter åbne installationsprogrammet.

Når Dropbox-programmet er startet, skal du først klikke "Install" og derefter "next." Under installationen får du muligheden for at oprette en ny konto, eller at logge ind med en eksisterende konto. Vælg at logge ind med en eksisterende konto med piletasterne, og derefter vælg "next."

Herefter skal du indtaste din mailadresse og din adgangskode, og derefter trykke "next." Din computers navn bliver vist så Dropbox ved, hvilken computer du sidder ved. Hvis du har flere computere, så anbefalesdet ikke at ændre dette navn.

På skærmbilledet som kommer til syne får du nu mulighed for at vælge om du vil opgradere din Dropbox fra den gratis udgave. Som standard er der sat et flueben i boksen, som kun lader dig bruge den plads, som er til rådighed i den gratis udgave af Dropbox Tryk "next" for at gå videre til næste skærmbillede.

På det næste skærmbillede skal du trykke "install," hvorefter Dropbox-programmet vil blive installeret.

På det næste skærmbillede som vises, kan du vælge at se, hvordan Dropbox fungerer. Dette anbefales ikke for skærmlæserbrugere, så hvis du bruger en skærmlæser anbefales det at sætte et mækre i "skip tour" og trykke "next."

På det sidste skærmbillede får du at vide, at Dropbox er blevet installeret, og at du skal trykke "Finish" for at afslutte installationen. Du kan her vælge om du vil have vist din Dropbox-mappe efter installationen.

For at åbne Dropbox mappen kan du klikke på Dropbox-programmet i start-menuen.

Brug af Dropbox

I de følgende afsnit forklares der, hvordan du kan bruger Dropbox, når det er installeret.Kopiere filer ind i din Dropbox mappe

Du kan kopiere filer, dokumenter, mapper, billeder og anden form for data du ønsker ind i din Dropbox-mappe på følgende måde:

 1. Markér og kopier det, som du ønsker at lægge ind i din Dropbox-mappe. Der er mange måder at gøre dette på, så gør helt, som du plejer, når du kopierer filer, mapper og lignende.
 2. Gå ind i start menuen, vælg "alle programmer" eller din program-mappe, vælg Dropbox-mappen og klik på Dropbox-programmet.
 3. Din Dropbox-mappe vil nu åbne, hvor du kan indsætte det du lige har kopieret med ctrl v, eller på den måde, som du plejer at gøre dette på. Dropbox programmet sørger selv for at lægge det du kopierer ud på nettet i baggrunden.

Du kan også gemme et dokument, som du sidder og skriver på i et tekstbehandlingsprogram i din Dropbox-mappe. Dette er en kæmpe fordel, hvis du enten arbejder sammen med andre på det samme dokument, hvis du har brug for at arbejde på det samme dokument fra flere computere eller hvis du bare vil have en sikkerhedskopi af dokumentet på nettet. Din Dropbox-mappe ligger typisk i din brugermappe på computeren.Mappen public

Hvis du ønsker at dele enkelte filer med en masse personer, skal du lægge dem i mappen "public." Her har du mulighed for at sende et link til folk, hvor de kan hente filen. Dette er ganske simpelt:

 1. Find filen i mappen public,som du vil sende et link til.
 2. Højreklik på filen, vælg menuen Dropbox og klik på "copy public link."
 3. Der er nu kopieret et link til din udklipsholder, som du kan indsætte i en mail, på en hjemmeside, i et chatprogram eller andre steder, hvor du ønsker at dele linket.


Deling af en mappe

Du kan dele mapper med andre Dropbox-brugere. Dette gøres på følgende måde:

 1. Åbn din Dropbox-mappe på din computer
 2. Find den mappe, som du ønsker at dele med andre brugere.
 3. Højreklik på mappen og vælg menuen "Dropbox".
 4. Vælg nu menupunktet: "Share this folder".
 5. Din browser åbnes nu, og du skal skrive den eller de mailadresser på de personer, som du ønsker skal have adgang til den mappe, som du vil dele. Du kan desuden vælge at skrive en personlig besked, hvor der for eksempel kan stå lidt om, hvad mappen skal bruges til, eller hvad du ellers måtte finde nyttigt.
 6. Tryk på: "Share this folder", og mappen er delt. De mailadresser du skrev ind får nu en invitation tilsendt, hvor de efterfølgende skal vælge at acceptere denne, før mappen er endegyldigt delt.

Hvis du lægger filer op i en delt mappe, vil de kun tage plads fra din egen Dropbox-konto. Det vil sige at hvis du lægger 1 gb data ind i en delt mappe, vil denne gb kun blive taget fra din konto og ikke de andre der er med i mappen.Dropbox på smartphones

Du kan også få Dropbox på din smartphone, hvilket kan være en kæmpe fordel. Du kan læse dokumenter og evt. huskeseddeler, skrive dokumenter og notater i andre apps og lægge dem op i din Dropbox, høre musik og se små film og vise andre de nye billeder, som du lige har redigeret på computeren.Vurdering

Dropbox er et super godt, gratis produkt, som kan gøre livet let for en utroligt stor gruppe mennesker. Det kan være alt fra to personer, som skal vise en skoleopgave, til denne guide, som du læser eller lytter til lige nu. Men det er også super praktisk, hvis en gruppe deler notater. Du kender sikkert det her med, at én bestemt person udnævnes som skribbent i en kort periode, vedkommende bliver syg, og man mangler notaterne. Hvis noterne gemmes løbende i Dropbox, og mappen er delt, så vil alle have adgang til noterne, og der er ingen spildtid. Det kan også være en fordel at have Dropbox på sin mobiltelefon, hvis man f.eks. har brug for at læse et dokument, mens man ikke sidder foran computeren.

Den eneste ulempe, der overhovedet kan siges om Dropbox er, at det kræver internetadgang, før at dokumenter, mapper og andet indhold kan opdateres. Det er derfor ret vigtigt, at man lige tjekker, at Dropbox viser, at "all files er updated". Oversat betyder dette: "Alle filer er opdateret". Ellers kan man risikere, at ændringer man foretager i dokumenter ikke bliver helt ajourført. Dette problem er dog yderst sjældent forekommet. Men det kan være nyttigt at huske på. Ellers har vi kun positive ting at sige om Dropbox.

Gennem denne guide har vi desuden benyttet os af fremgangsmåder, som er ens på både Windows computere og Mac-computere. Dog er der flere måder at gøre disse ting på, så finder du en metode, som er lettere for dig, men som ikke er nævnt her, så er det for, at så mange som mulige skulle have gavn af denne guide.Referencerwww.dropbox.com

Dropbox mobilversion, (nyttig til mobiltelefoner, eller til skærmlæsere hvor der ønskes en mere simpel visning af filerne).

Dropbox-hjælp (kun på englsk).

Tilbage til Guide-siden