Arkivet

Opdateret d. 3.7.2011

På denne side finder du alt, som var at finde på den gamle version af CoolForTheBlind blog & Podcast. Vi har lagt alle links med deres tekst nedenfor. Vi retter ikke i tingene, og hvis enkelte links ikke virker, vil de ikke blive rettet, før vi får en henvendelse om dette.


Tilbage til guides-forsiden

Nyheder på spillesiden

23. november 2010 — Søren Jensen 

Så er der kommet nogle nyheder på spillesiden. Der er rettet en hel del links både på spillesiden og på siden “For Nybegyndere.”
Af nye spil er der tilføjet:
Palace Punch-up fra BlastBay Studios:
Dette spil kan bådespilles mod hinanden over nettet, eller mod computeren. Man har hver en bymur ind til sit palas, hvor man skal smadre modstanderens bymur ved at kaste sten efter den. Et sjovt lille spil der varmt kan anbefales.

BGT fra BlastBay Studios:
BGT er et værktøj man kan bruge til at lave sine egne spil med. Jeg kan ikke fortælle ret meget mere om dette, da jeg i skrivende stund ikke har haft tid til at sætte mig ind i hvordan det fungere.

Three-D Velocity fra BPC Programs:
Three-D Velocity er verdens første fulde 3D flysimulator til blinde. I dette fantastiske spil, lære man at få sit fly op i luften, at lande og generelt at styre sit fly på en ret realistisk måde. I demoversionen lære man mest at styre sit fly, hvor man i den fulde version kan komme ud på den store farlige mission som inkludere krig og terror.Dette spil kan helt klart anbefales, hvis du er til meget ufordrende og avanceret spil. Det er efter min mening det bedste spil til blinde der til dags dato er lavet.

Extant: Dette er en betaversion af et ret uhyggelig zombie shooter spil. Med andre ord, så er det ikke noget for børn.

Posted in Nyheder. Ingen kommentarer » 

Tips til hvordan man kan downloade filer fra en hjemmeside

3. november 2010 — Søren Jensen 

Sådan kan du hente en fil fra en hjemmeside, uanset om du har modtaget linket i en mail eller fundet det på en hjemmeside: 1: Find linket med Voiceover markøren. Hvis linket kun består af tekst, skal Voiceover sige “Henvisning.” 2: Tryk Vo shift m, pil ned til “Kopier henvisning” og tryk enter. 3: Åben Safari og tryk command option L for at åbne download-vinduet, som også kaldes “Overførsler.” 4: Indsæt linket med command v, og Safari vil begynde at hente filen med det samme. For at følge med i hentning af filen, skal du interegere med listen over hentede filer, og trykke Vo end eller Vo fn pil til højre på en bærbar Mac for at komme hen til slutningen af listen, hvor den sidste hentede fil bliver vist. Voiceover vil læse alle informationer på filen. Hvis du vil have disse oplysninger i mindre bidder, kan du interegere med filen, hvor du så nærmest kan få oplysningerne læst op i mindre grupper. Når filen er hentet, kan du enten lukke overførselsvinduet med command w eller hele Safari med command q.

Posted in Tips og tricks til Mac . Ingen kommentarer » 

Hvad skal det være: POP3 IMAP eller Webmail?

24. juli 2010 — Thomas Byskov Dalgaard 

I dette podcast vil du lære lidt om de forskellige måder der er for at tjekke sin E-mail.
Podcastet er optaget og redigeret af Thomas Byskov Dalgaard.

Podcast:Afspil i nyt vindue | Download (<span title="duration">Varighed</span>: 7:20 — 10.1MB) 

Posted in Podcasts. 2 kommentarer » 

Nu kan døvblinde også bruge en Iphone

29. juni 2010 — Søren Jensen 

Som noget helt nyt, kan man nu også bruge en Iphone, hvis man er døvblind. Hvis du ikke ved hvad en Iphone er, så vil jeg anbefalde dig at læse min anmeldelse af Iphone på følgende link:
Anmeldelse af Iphone 3g S
Mandag den 21. juni 2010, udkom der en stor opdatering til Iphone. I denne opdatering kan man tilslutte et Bluetooth Braille display til sin Iphone, og bruge det sammen med skærmlæseren Voiceover. man kan derved fjernstyre sin Iphone fra sit Braille display, og man kan læse alt tekst der står på skærmen på braille displayet.
hvis man har en synsrest, kan man enten gøre brug af telefonens tekstforstørrelse, eller Zoom, som forstørre hele skærmbilledet op, nærmest på samme måde som Zoomtext på computeren. Den eneste ulempe er, at man ikke kan køre Zoom og Voiceover på samme tid, så man kan ikke læse punkt eller tale, og have en skærmforstørrelse på samme tid.
Hvorfor vælge en Iphone frem for en anden mobiltelefon?
1: Skærmlæseren Voiceover og forstørrelsesprogrammet Zoom er i telefonen når man køber den, så derfor skal man ikke købe ekstra programmer til telefonen.
2: Det fungere utrolig stabilt med et Braille display. Når man låser telefonen, så slukker telefonen for braille displayet. Når man så låser telefonen op, så tænder Braille displayet igen uden problemer. Når telefonen tændes, oprettes der automatisk forbindelse til Braille displayet uden man skal trykke på telefonen. Dette ser jeg som en stor fordel for døvblinde, da man er med helt fra starten, da telefonen automatisk opretter forbindelse til Braille displayet når den tændes.
3: Hvis man læser på Braille displayet med den ene hånd og bruger den anden hånd på Iphonens skærm, så kan man navigere rundt på skærmen og få det samme overblik over skærmbiledet som beskrevet i min anmeldelse af Iphone. Dette er for eksempel en kæmpe fordel i kalender, hvor man meget hurtigt kan overskue en hel uge ad gangen.
4: En Iphone har mange spændende ting at byde på, hvilket man som døvblnd nu også har mulighed for at bruge ved hjælp af et Braille display. Som standard har man følgende programmer:
Beskeder som bruges til SMS og MMS, kalender som er en utrolig god kalender, fotos som bruges til billeder, kamera, Youtube som kan afspille film fra siden www.youtube.com, Værdipapirer, Kort som fungere sammen med Google maps, Vejr hvor man kan få en vejrudsigt for det pågældende område man befinder sig i, Noter hvor man kan skrive små notater, Ur hvor man kan sætte en eller flere alarmer, Lommeregner, Kompas, memoer hvor man kan optage små talebeskeder, Itunes som fungere stort set på samme måde som Itunes på computeren (dette er Apples musik og videoafspiller), App store som er en stor program butik hvor man kan købe flere programmer til sin Iphone, Indstillinger som er alle telefonens indstillinger, Telefon hvor man kan bruge sin Iphone som almindelig telefon, Mail hvor man kan læse sine mails, Safari hvor man kan gå på internettet og læse diverse hjemmesider og Ipod som er en musikafspiller.
Hvis man har brug for flere programmer, så kan man altid give sig i kast med App store.

Fejl og mangler:
Uanset hvilket produkt man køber, så har det både fordele og ulemper. Det er det samme med Iphone. Der er nogle ting som ikke helt fungere som det skal med Braille på Iphone, men fejlene er ikke så omfattende, så det ikke kan bruges.

Hvad bliver muligt med en Iphone i fremtiden?
Her kommer mine tanker om hvad der måske bliver muligt på en Iphone i fremtiden:
Teoretisk set, så skulle en døvblind kunne kommunikere via en Iphone og et Braille display, med andre personer som ikke kan tegnsprog. Dette kan på nuværende tidspunkt også lade sig gøre, men af tekniske årsager kan dette være ret svært. Hvis nogle fejl bliver rettet, så ville det være muligt at en døvblind kan gå hen til en person som ikke kan tegnsprog, vise et kort der forklare man er døvblind og at man kan kommunikere via sin Iphone og et Braille display. Man kan så tænde for sit Braille display, starte programmet Notater, række telefonen over til personen der ikke kan tegnsprog, hvor vedkommende så bare kan begynde at skrive. Den døvblinde kan både læse hvad der bliver skrevet på Iphonen, men også svare tilbage ved at skrive fra braille displayet.
Dette kan på nuværende tidspunkt lade sig gøre, men det kræver, at vedkommende der skal skrive på Iphonen lære et par specielle ting, for at få teksten vist på Braille displayet.
En anden ting jeg tror bliver muligt i fremtiden er, at døvblinde også kan bruge GPS programmer og navigations programmer på Iphone, udelukkende via Braille display.

Konklusion:
Jeg synes det er helt fantastisk, at man nu som døvblind kan gå ned og købe en Iphone, og bruge den uden ekstra omkostninger hvis man har et Bluetooth Braille display, eller man kan bruge forstørrelse, hvis man har en synsrest. For omkring et år siden kunne man som blind gå ud og købe en Iphone, og bruge den på samme vilkår som alle andre. Nu kan man det samme som døvblind, uanset om man har en synsrest eller ej.

Hvis du er interesseret i at prøve en Iphone enten med tale, Braille eller med forstørrelse, så er jeg villig til at demonstrere telefonen. Det kan enten foregå hjemme hos mig eller hos dig, hvis jeg får transportudgifterne dækket.
Hvis du har spørgsmål, er interesseret i en demonstration, har kommentarer til denne artikel eller andre ting, så er du altid velkommen til at sende mig en mail på:
slj@coolfortheblind.dk

Posted in Iphone,Mac, Skrevne guides. 1 kommentar » 

Nyheder i IOS4 til Iphone og Ipod Touch

21. juni 2010 — Søren Jensen 

Denne artikel er primært skrevet af Søren Jensen, jeg, Thomas, har dog tilladt mig (med tilladelse fra Søren) at tilføje nogle ting til artiklen efterfølgende.

Så er OS4 (den nye længe ventede store opdatering til Iphone og Ipod Touch) endelig kommet.
Jeg vil skrive lidt om de nye funktioner, som jeg har læst mig frem til, og som jeg har kunnet nå at afprøve her til aften. Jeg vil starte med de mange nye forbederinger i Voiceover, og derefter de andre ting jeg kender til:

Hvad nyt i Voiceover?
Der er sket så mange fantastiske ting med Voiceover, så det nærmest føles som en helt ny telefon. Der er så mange nye ting, så jeg nok ikke får dem alle med, men så kommer de med i en senere artikel:

En ny måde at skrive på med Voiceover:

Nu er der kommet en ny måde at skrive på med Voiceover. Før skulle man enten finde bogstavet man ville skrive, løfte fingeren og trykke to gange for at skrive bogstavet, eller også kunne man holde fingeren stille på bogstavet, og bekræfte sit valg med en anden finger. Nu kan man vælge en ny måde at skrive på, som kaldes “Touch typing” på engelsk, men som desværre er oversat til “punktskrift” på dansk, hvilket forvirrede mig meget i starten, da det ikke har noget med punktskrift at gøre.
Touch typing fungerer næsten på samme måde som folk der ikke bruger Voiceover vil skrive på: Man kører fingeren rundt på skærmen indtil man har fundet det bogstav man vil skrive, og når man så løfter fingeren, så bliver det valgte bogstav skrevet. Hvis man kan huske hvor de forskellige bogstaver ligger på skærmen, kan man også bare røre ved bogstavet, vente omkring et milli-sekund og løfte fingeren for at skrive bogstavet. Man kan altså ikke bare røre bogstavet, på samme måde som de seende, hvor bogstavet bliver skrevet lige efter man har rørt det.
Jeg synes det er meget lettere at skrive med Touch typing, når man lige har vennet sig til hvordan det fungere. Man kan vælge denne skrivemåde via rotoren i et skrivefelt.

Punktskrift (Braille):

Nu kan man koble et puntdisplay sammen med sin Iphone via Bluetooth. IOS4 har en dansk tegntabel, understøtter danske forkortelser og du kan fjernstyre telefonen fra dit punktdisplay. Jeg synes denne funktion er ubeskrivelig imponerende. En dansk tegntabel er vi nødt til at have, elers ville det være frustrerende at læse på displayet. Men jeg er vildt imponeret over, at den også understøtter danske forkortelser, og at man kan fjernstyre telefonen fra displayet. Dette åbner for en masse fantastiske muligheder, som jeg vil skrive om i en anden artikel.
Du kan finde denne fantastiske funktion under Voiceover indstillingerne. Hvis du vil finde ud af hvordan du kan fjernstyre din Iphone fra dit display, så prøv at gå ind i “udfør Voiceover bevæbelser” og bare tryk løs for at finde ud af hvad det kan.
Bemærkes skal det dog, at tabellen desværre ikke endnu understøtter 8-punkt, derfor er der en del tegn, som ikke kan skrives fra displayet. Jeg har også haft lidt problemer med at få Voiceover til at godtage tal, hvis jeg skrev for langsomt. Det er dog genialt, at man kan låse sin Iphone, hvorefter displayet bliver koblet fra. Så snart der sker noget, hvis man får en sms eller lignende, så finder Voiceover og displayet selv hinanden igen. Displayet skal naturligvis være tændt. Det er også rart at kunne slå talen fra og navigere udelukkende ved hjælp af sit display. Dog medføre dette, at tastaturet forsvinder fra skærmen på Iphonen, hvilket giver problemer fordi der endnu ikke findes tegn for snabel-a etc. Men mulighederne med punktdisplays og det at man kan skrive forkortet punktskrift er helt unikke og fantastiske. Dette blot for at forklare, at det ikke er helt perfekt, men et supergodt skud i første forsøg.

Nye Voiceover bevægelser:

Der er kommet nogle nye Voiceover bevægelser, som er følgende:
Tryk tre gange med en finger: dobbelt klikke på det valgte ikon
Knibe ud og ind: Vælger og fravælger en tekst. Bruges til at markere en tekst til kopiering eller flytning. Jeg synes denne bevægelse er utrolig svær. Man skal nærmest skubbe fingrene væk fra hinanden eller mod hinanden i hurtige bevægelser.
Svirpe op eller ned med fire fingre: Flytter til toppen eller bunden af skærmbilledet. Denne bevægelse er faktisk umulig at udføre, hvis man har lidt tykke fingre, da skærmen ikke er særlig bred.

Sprog:
Nu kan man vælge at skifte til en anden stemme med rotoren, ved at drej rotoren til “Sprog,” og svirp op eller ned for at vælge et andet sprog. Man kan tilføje de sprog man ønsker at skifte mellem i Voiceover indstillingerne. Denne funktion er bare fantastisk. Nu behøver vi ikke skifte hele telefonens sprog for at få den til at læse engelsk. Denne funktion vil jeg komme til at bruge hver eneste dag!

Rotoren:
Rotoren har nu fået sit eget punkt under indstillingerne for Voiceover. Her kan du selv vælge, hvilke funktioner og muligheder du har brug for. Hvis du synes rotoren har alt for mange funktioner, så kan du bare slå de funktioner fra, som du aldrig bruger.

Generelle forbrderinger i Voiceover:
Voiceover er på mange andre måder blevet forbedret. Den er bedre til at sige overskrifter, den har fået tonelege så man kan høre forskel på de forskellige ting den læser op og nu læser den endelig tal parvis i telefonnumre. Der er sket en masse små andre forbedringer i Voiceover, som du vil finde ud af undervejs. Overskrifter etc. bliver også vist på dit punktdisplay, hvis du har koblet sådan et til.

Andre nyheder i IOS4:

Multitasking:
Nu kan Iphone endelig multitaske, hvilket ser ud til at fungere rigtig godt. Meget kort fortalt, så fungerer det på følgende måde:
Når du trykker på hjem knappen, så kommer du ud på hovedskærmen, men programmet du lige har forladt ligger stadig og kører i baggrunden. For at åbne joblisten over de kørende programmer, skal du trykke på hjem knappen to gange. Her kan du se alle de kørende programmer. For at lukke et eller flere programmer, skal du trykke to gange på samme måde som når du åbner et program, men bliv ved med at holde fingeren på skærmen, indtil du hører tre toner, og Voiceover siger “Rediger prog.” Her kan du dobbelt trykke på de programmer du vil lukke. Når du har lukket de programmer du vil lukke, skal du trykke på hjem knappen igen for at vende tilbage.
I starten er det en lidt besværlig måde at gøre det på, men når man lige har vennet sig til det, så fungerer det helt fint. Jeg synes det er fantastisk, at Iphone nu kan multitaske. Jeg vil nok personligt bruge multitasking sammen med gps programmer.

Tilslutning af Bluetooth tastatur:
Nu kan man tilslutte et Bluetooth tastatur, hvis man skal skrive længere beskeder, notater eller andre ting på sin Iphone eller Ipod Touch. Dette er en helt fantastisk ting, som jeg glæder mig meget til at prøve.

Organisering og oprettelse af mapper:
Nu kan man flytte de mange programmer sammen, hvor de derefter automatisk vil blive lagt i forskellige mapper. Jeg har ikke fået denne funktion til at virke endnu, men jeg synes det lyder som en fantastisk ide, da man muligvis på denne måde bedre kan holde styr på sine programmer. Selv har jeg seks sider med programmer, og det kan da sommetider være svært at holde styr på hvad der er hvad.

Forbedringer i Mail:
Mail er forbedret på mange områder. Jeg vil ikke skrive meget mere om dette på nuværrende tidspunkt, da jeg ikke har læst ret meget om de nye forbedringer.
Thomas Dalgaards kommentarer:
Dog kan det nævnes, at det ser ud til at fungere fint sammen med punktdisplays.

Konklusion:
Jeg er vildt imponeret over IOS4. Den gør min Iphone til en helt ny telefon, og den byder på så mange fantastiske nye funktioner. Jeg har slet ikke fået alle de nye funktioner med, da jeg ikke har haft meget tid til at kigge på den nye opdatering inden jeg skrev denne artikel, men jeg er sikker på der står meget mere på Apples hjemmeside.
Jeg er imponeret over, hvor god Apple er til at opfylde mange af brugernes ønsker. Det er fx ikke alle fejl i Voiceover der er rettet endnu, men for mig gør det ikke så meget, da IOS4 i det hele taget har så mange nye funktioner og forbedringer at byde på.
Flere tips og tricks vil sikkert følge denne artikel, så du har som læser kun set toppen af isbjerget.

Posted in Iphone, Skrevne guides. Ingen kommentarer » 

Grundlæggende funktioner på Iphone 3GS med Voiceover

30. april 2010 — Thomas Byskov Dalgaard 

Så er der et nyt podcast om Iphone med Voiceover.
I dette podcast vil du høre om de mest grundlæggende funktioner, som de fleste brugere af Iphone 3GS eller en hvilken som helst anden mobiltelefon vil have brug for at vide, så snart telefonen skal tages i brug efter anskaffelse.
Der gennemgåes følgende:

Vi vil gerne takke
René H. Nielsen
for hans enestående redigering af denne optagelse.

Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (<span title="duration">Varighed</span>: 54:46 — 75.2MB) 

Posted in Podcasts. Ingen kommentarer » 

Tip til kopiering af tekster fra hjemmesider

7. april 2010 — Søren Jensen 

Hej.

For noget tid siden, fik jeg et tip på, hvordan man kan kopiere en tekst fra en hjemmeside fra den amrikanske mail liste. Det er bl.a. denne metode jeg brugte, da jeg kopierede anmeldelsen af IPad og sendte den ud her på listen. Her kommer tippet: Start: Her kommer et lille, men utrolig nyttig tip til, hvordan man kan kopiere en tekst fra en hjemmeside med VOiceover: Når du har fundet starten af teksten du vil kopiere, skal du først trykke Vo command f5, for at flytte musen til VOiceover markren, og derefter skal du trykke følgende kommando: Vo command shift mellemrum. Denne kommando gør det samme som hvis du fysisk holdte museknappen nede. Du kan nu bevæge dig ned over siden udelukkende ved hjælp af piletasterne. Du kan også bruge de forskellige kommandoer for navigering af tekst. For at markere den tekst du vil kopiere, skal du bare holde shift nede, mens du går ned over teksten med pil ned. Når du har markeret den tekst du vil kopiere, trykker du bare command c for at kopiere, finder stedet hvor du vil indsætte teksten og trykker command v for at indsætte teksten. På nogle hjemmesider kan det være lidt besværligt at finde start og slutpunktet på den tekst man vil kopiere, men det kan lade sig gøre, når man lige har vennet sig til det. En rigtig smart ting er, at man får hele layouted med såsom overskrifter, billeder og links med når man kopiere en tekst på denne måde. Det kræver selvfølgelig at programmet man indsætter teksten i også understøtter html. Nogle gange vil VOiceover ikke læse den tekst man har indsat fra en hjemmeside. Dette problem kan for det meste løses ved at læse teksten med Voiceover markøren i stedet for kun ved hjælp af piletasterne. :End Best regards Søren Jensen Mail & MSN: slj@coolfortheblind.dk Website: http://www.coolfortheblind.dk/

Posted in Tips og tricks til Mac . Ingen kommentarer » 

Optagelse af det første danske møde på Skype vedrørende Mac

23. januar 2010 — Thomas Byskov Dalgaard 

Her finder du det første arkiverede møde, som blev afholdt på Skype omkring Mac-computere. Der er blevet forkuseret på tilgængelighed og enkelte programmer, som kunne være til gavnfor synshandicappede. Dog kan disse programmer også bruges af seende uden problemer.
Vi er glade for at så mange deltog i mødet, og ser frem til forhåbentligt at afholde flere af slagsen i fremtiden. Har du ikke mulighed for at deltage vil du altid kunne finde optagelserne fra møderne her på siden som podcasts. Mødet vi afholdt denne gang varer i cirka 2 timer.
På mødet var der følgende dagsorden:

  1. 1. Præsentation af deltagerne samt hvad de bruger deres Mac til
  2. 2. Hvorfor Mac: Her forklarede hver enkelt deltager om, hvorfor vedkommende har valgt at bruge Mac.
  3. 3. Oplæg omkring programmerne: VueScan, Skype og Adium.
  4. 4. Oplæg om Zoom
  5. 5. Eventuelt, frit spil.

Her følger links til diverse programmer, som vi omtalte under mødet, samt enkelte rettelser til den information der blev givet:
Adium
Programmet Adium har en del plugins, som du kan installere helt valgfrit. På linket nedenfor finder du samtlige plugins, også det plugin til Skype, som blev omtalt på mødet.
Klik her for at se hvilke plugins, der findes til Adium
Skype
For at downloade Skype for Mac klikker du blot på linket: Download eller hent på siden.
VueScan
OBS: Der blev sagt en forkert pris på mødet. VueScan koster IKKE 39 kr, men derimod kr200.78. Fejloplysningen kom, fordi VoiceOver på dansk siger: “kr” selv når der står et dollartegn ($)
Du kan se mere om de forskellige priser på dette link

Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (<span title="duration">Varighed</span>: 2:06:23 — 173.6MB) 

Posted in Mac. 1 kommentar » 

Tips til brug af mail sammen med VOiceover

19. januar 2010 — Søren Jensen 

Følgende tips kan gøre det lettere at bruge mailprogrammet på en mac: Hvis du har svært ved at navigere i indbakken og i de andre mapper i mailprogrammet, kan mit tip der omhandler navigering af tabeller måske hjælpe. Du kan finde tippet på følgende link: http://podcast.coolfortheblind.dk/?p=70

Som standard er mailprogrammet sat op til at vise de ulæste mails i bunden af indbakken. Dette resultere i, at når man modtager nye mails, så skal man pile sig op gennem alle sine ulæste mails for at komme til den første ulæste mail. Hvis man ønsker, kan man vende tabellen om. Dette kan gøres på følgende måde: 1: Tryk Vo h to gange for at gå op i Voiceover menuen. 2: Vælg menuen “Tabeller”. 3: Pil ned til det nederste menupunkt der hedder “Sorter kolonne” og tryk return. Tabellen vil nu blive vendt om, hvilket vil resultere i følgende: 1: Alle nye mails vil nu stå i toppen af tabellen. 2: Når du åbner dit mailprogram og vælger “besked tabellen” med din VOiceover markør, vil du stå i toppen af tabellen, altså på den nyeste besked. Når mailprogrammet begynder at hente mails, vil Voiceover stadig blive på den valgte mail, hvilket vil sige, at du bare skal trykke pil op for at finde dine ulæste mails.

Hvis du har punktet “VoiceOver må kontrolleres med AppleScript” markeret i VOiceover indstillinger under kattegorien “Generelt,” så kan du få oplæst hvor mange ulæste mails du har ved at trykke den højre option tast og bogstavet u. I skrivende stund giver Voiceover desværre kun denne besked på engelsk 

Posted in Tips og tricks til Mac . Ingen kommentarer »

Tips til hvordan man kan spare strøm på sin Iphone

14. december 2009 — Søren Jensen 

Her kommer nogle tips til hvordan man kan spare strøm på sin Iphone: Lysstyrken på skærmen: Da Iphone har en stor skærm, tager lyset meget strøm. Derfor anbefaldes det at skrue ned for lysstyrken for at få en længere batterilevetid. Dette gøres på følgende måde: 1: Gå ind i “Indstillinger” 2: Åben Lysstyrke” 3: Svirp mod højre indtil talen siger hvor mange procent lysstyrken står på. Som standard står den på 50%. 4: Svirp op og ned for at justere lysstyrken. 5: Når den ønskede lysstyrke er valgt, lukkes indstillingerne med “hjem” knappen.

Slukke for skærmen når Voiceover er slået til: Når VOiceover er slået til, har man mulighed for at slukke helt for skærmen, hvilket spare utrolig meget strøm. Dette gøres ved at trykke med tre fingre tre gange på skærmen. Talen vil da sige “Skærmtæppe til. Skærmen kan da tændes igen ved at trykke tre gange med tre fingre på skærmen, hvor talen så vil sige: “Skærmtæppe fra.” Hvis telefonen er sat op sådan så Voiceover slåes til og fra ved at trykke tre gange på hjem-knappen, vil skærmen automatisk tænde når Voiceover slåes fra, og slukke igen når Voiceover slåes til. Denne hurtige måde at slå Voiceover til og fra på kan ændres i Indstilinger/Generelt/Tilgængelighed.

Bluetooth: For at spare strøm, anbefaldes det at slå Bluetooth fra når man ikke bruger det. Bluetooth er som standard slået fra på en Iphone. Bluetooth kan slåes til og fra under Indstillinger/Generelt/Bluetooth.

Wifi: Wifi er telefonens trådløse netkort. Det anbefaldes, at denne slåes fra når den ikke bruges, da den sluger en del strøm. Wifi kan slåes til og fra under Indstillinger/Wifi.

3-netværket: 3-netværket er det kendte højhastighedsnetværk, som bruges mest til dataoverførsler på nettet. 3-netværket er slået til som standard. Hvis man kun ønsker at bruge internettet på sin Iphone via en trådløs router hvilket er gratis, anbefaldes det at slå 3-netværket fra, da det tager en hel del strøm. 3-netværket kan slåes til og fra i Indstillinger/Generelt/Netværk.

Posted in Iphone, Skrevne guides, Tips og tricks til Mac . Ingen kommentarer » 

Introduktion til Iphone 3GS

9. december 2009 — Thomas Byskov Dalgaard 

I dette podcast får du en smagsprøve på, hvordan den nye Iphone 3GS kan bruges med den indbyggede skærmlæser (VoiceOver). Herudover vises der også, hvordan du kan anvende din Iphone til at surfe på nettet.
Har du yderligere forslag til flere podcasts omkring Iphone, så lad os det endelig vide.

Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (<span title="duration">Varighed</span>: 39:08 — 53.7MB) 

Posted in Iphone. 2 kommentarer » 

Hvad er “dok” og hvordan anvendes den?

25. oktober 2009 — Thomas Byskov Dalgaard 

Dok ligger i bunden af din skærm og viser samtlige programmer, som du enten bruger ofte, eller som er aktive på din Mac.. Hvis du kommer fra Windows, så kan det sammenlignes med en kombination af systembakken og proceslinjen.. Du kan selv tilføje og fjerne ting til din Dok, dette vender vi tilbage til til sidst i denne forklaring. For at forklare lidt om Dokkens muligheder visuelt, så kan jeg oplyse, at den kan vende to veje. Lodret og vandret. I resten af denne forklaring vender den vandret. Om det vil være en fordel for svagtseende at vende den om, så den vender lodret.

Du kommer til Dokken med følgende genvejstast: VO-d Du kan dog også bruge CTRL-F3, hvis du ikke anvender VoiceOver. Når du er havnet i din Dok kan du bladre mellem de forskellige programmer med til til højre og venstre. Du vil høre om programmet er åbent eller uåbnet. Dette høres ved, at Voiceover siger: Aktiv, når et program er åbent. Eksempel: Itunes, aktiv. Hvis du vil åbne et bestemt program kan du med fordel skrive de første bogstaver i programmets navn, så vil Voiceover springe til det program, der bedst passer til det, som du lige har skrevet. Afprøv det eventuelt ed følgende eksempel: 1. Åben Dokken enten med VO-D eller CTRL-F3. 2. Skriv de første bogstaver i ordet ITunes. VoiceOver skulle nu sige: ITunes.

For at aktivere eller åbne det program du befinder dig på trykker du blot VO-mellemrum. Du kan også åbne en menu for det enkelte program. Dette gøres ved at trykke VO-shift-M. Dette kan f.eks. give dig mulighed for at tømme papirkurven, hvis du står på denne, eller du kan afslutte Skype frem for at finde vinduet først og afslutte det den vej.

Tilpasning af Dok

Du tilpasser din Dok ved at tilføje eller fjerne ting på den. Jeg ved, at du kan tilføje programmer, måske kan der også tilføjes mapper, men dette har jeg endnu ikke haft behov for at bruge, så derfor holder vi os til programmerne i denne omgang. Når du vil tilføje et program gør du følgende: 1. Åben det pågældende program. Det kunne for eksempel være: Skype 2. Når Skype er åbnet skal du gå til Dokken, som jeg tidligere fortalte dig genvejstasterne til. 3. Når du står i Dokken så find Skype, enten med pil til højre og venstre eller ved at skrive de første bogstaver i ordet Skype. 4. Tryk nu VO-Shift-M for at åbne menuen for det program du befinder dig på. 5. Pil ned til du når: Indstillinger undermenu og tryk pil til højre. Her skal du trykke enter, når du med pil op eller ned har fundet punktet: Behold i Dok.. Nu vil Skype forblive i din Dok indtil du sletter det igen. Det er lige så let at fjerne programmer fra Dokken, faktisk er det ligesom at tilføje noget, blot med en undtagelse: Gør som ovenfor til du når pkt. 5. Vælg her: Fjern fra Dok istedet.

Afsluttende bemærkninger: Hvis du ønsker det kan du med musen flytte om på ikonerne i din Dok. Du kan også vælge at skjule den, så den ikke fylder meget på dit skærmbillede, mens du arbejder med andre ting på din Mac. Da jeg ikke har brug for at se fysisk på skærmen har jeg ikke kigget meget på denne del af muligheden for tilpasningen af Dokken. VoiceOver er nemlig ret ligeglad med, hvor meget din Dok fylder, og hvor mange forskellige ikoner, der ligger i den. For mig har Dokken været en god ting, og alle de programmer, som jeg bruger til hverdag har jeg samlet her, så jeg let og elegant kan komme til dem. Jeg håber du finder dette tip brugbart.

Posted in Tips og tricks til Mac . Ingen kommentarer » 

Forskellen på at skifte mellem programmer og vinduer

25. oktober 2009 — Søren Jensen 

Hej alle sammen.

Her kommer et meget nyttig tip som jeg håber I kan bruge:

:Start Når man har flere programmer åbnet på en Mac, kan man ikke skifte melem de åbne vinduer på samme måde som man kan i Windows. Når man trykker alt+tab i Windows, skifter man mellem alle åbne programmer og vinduer. Når man bruger command-tab på en Mac, skifter man kun mellem de åbne programmer. Dette lyder måske meget forvirrende, men der er en væsentlig stor forskel som jeg vil give et eksempel på: I skrivende stund sidder jeg med følgende åbne programmer: Mail, Skype, Adium (til msn) og Finder. Når jeg trykker command-tab, flytter jeg kun mellem åbne programmer, og ikke de åbne vinduer. Det vil sige, at jeg kun ser denne mail jeg skriver, og ikke de andre åbne vinduer i mit mailprogram som fx indbakken. Det vil også sige, at hvis jeg fx skriver med fire forskellige personer på msn, så skal jeg ikke trykke command-tab en masse gange for at skifte mellem de forskellige samtaler, da command- tab kun skifter imelem de åbne programmer. På Mac er der i stedet en genvejstast som skifter melem de åbne vinduer i det program som man befinder sig i. Her kommer et par eksempler på hvordan dette fungerer: Hvis jeg er på nettet. kan jeg godt lide at åbne hjemmesider i flere forskellige vinduer for at gøre det mere overskueligt. Hvis jeg fx har fire forskellige hjemmesider åbnet i hver deres vindue, kan jeg skifte mellem disse åbne vinduer, og kun disse vinduer ved at bruge genvejstasten der flytter mellem de åbne vinduer. Genvejstasten er command-shift og tasten der sidder lige til venstre for delete på det danske Mac-tastatur. På engelsk hedder denne tast “accent”, og den er placeret lige under escape tasten. Her kommer et andet eksempel på forskellen mellem åbne vinduer og åbne programmer: I skrivende stund står jeg i mit mailprogram, hvor jeg naturligvis skriver denne mail. Hvis jeg gjorde dette i Windows, ville jeg hvis jeg trykkede alt+tab se mindst to vinduer fra mail-programmet: Mailen jeg skriver og min indbakke. Da command-tab på en Mac kun skifter mellem de åbne programmer, vil jeg fx ikke se min indbakke, men kun mailen jeg skriver. Hvis jeg derimod bruger genvejstasten til at skifte mellem de åbne vinduer med, vil jeg se min indbakke, som ligger skjult bag mailen jeg er i gang med at skrive. For mig er det meget mere overskueligt at have disse to ting adskildt med to forskellige genvejstaster end at have både vinduer og programmer samlet på den samme genvejsend. :Slut

Jeg håber min forklaring er forståeligt. Elers må I sige til… Best regards Søren Jensen Mail & MSN: slj@coolfortheblind.dk Website: http://www.coolfortheblind.dk/

Posted in Tips og tricks til Mac . Ingen kommentarer » 

Introduktion til Goldwave

20. oktober 2009 — Thomas Byskov Dalgaard 

I dette indlæg demonstreres programmet
Goldwave
som er en billig løsning til dig, der gerne vil arbejde med lyd, og som samtidigt ønsker god kvalitet uden for meget besværd. Der følger flere podcasts, dog kun, hvis der kommer forslag til, hvad de næste podcasts i denne serie skal indeholde.

Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (<span title="duration">Varighed</span>: 25:29 — 35.0MB) 

Posted in Goldwave. Ingen kommentarer » 

Instalation af Snowleopard (MACOSX 10.6)

20. oktober 2009 — Thomas Byskov Dalgaard 

Her følger du min instalation af det nye styresystem til Mac. Du er med hele vejen. Fra Cd’en sættes i den slukkede Mac til instalationen er gennemført. For at gøre dette så autentisk som muligt er denne optagelse ikke redigeret efterfølgende.

Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (<span title="duration">Varighed</span>: 1:07:49 — 93.1MB) 

Posted in Ikke kategoriseret, Mac. Ingen kommentarer » 

Anmeldelse af Iphone 3g S

19. oktober 2009 — Søren Jensen 

Anmeldelse af Iphone 3g s:

jeg har nu haft min Iphone i en uge, og jeg vidste allerede den første dag, at det var et køb, som jeg aldrig ville komme til at fortryde.

Hvad er en Iphone? En Iphone er Apples bud på en lommecomputer. Den kan stort set alt, hvad en normal computer kan. Følgende funktioner er bare en lille del af hvad den kan: Telefon, gps navigation, internet, e-mail, musik, film, synkronisering til pc og Mac, en imponerende god kalender og mange flere muligheder for flere funktioner via dens “app store,” som er en butik, hvor man både kan finde gratis- og købeprogrammer.

“Hvordan ser den ud?” En Iphone ser ikke ud som de fleste mobiltelefoner. Den er på længde med alle andre mobiltelefoner, men noget bredere. Den er på tykkelse med et cd-cubber, så den er meget tyndere end mange andre mobiltelefoner på markedet. Bagsiden er en meget glat plastickflade, mens fronten er en stor touchskærm, som er en trykfølsom skærm. Helt nede i bunden af touchskærmen, er der en enkelt rund knap, som bl.a. bruges til at gå ud af programmer med. I toppen af maskinen sidder der en tænd/sluk knap (powerknap), i midten sidder en holder til simkortet og til venstre sidder der et mini-jack stik til hovedtelefoner/headset. På venstre side af telefonen, sidder der øverst oppe en lille kontakt der kan vippes frem og tilbage, som bruges til at sætte telefonen på lydløs. Lige under denne kontakt, sidder der to volume-knapper til at justere lydstyrken med. I bunden sidder der til venstre en højtaler, og til højre for den sidder der et langt bredt stik der både bruges til at oplade telefonen med, men også til tilslutning til computer.

Jamen hvordan kan man bruge den som blind, når den kun har en touchskærm? Lad nu være med at løbe skrigende væk, før du har læst resten af min anmeldelse!:) Vil du ikke nok? Det hele bliver forklaret i denne anmeldelse. Apple har langt deres skærmlæser kaldet Voiceover ind i styresystemet til Iphone, hvilket vil sige, at skærmlæseren er indbygget i telefonen når man køber den. Det vil sige, at man som blind eller svagtseende kan gå ned i en butik, købe en Iphone nøjagtigt som sine seende kammerater, konfigurere den uden hjælp og bruge den uden ekstra omkostninger, simpelthen fordi skærmlæseren er indbygget i telefonen. Der er også en dansk tale, som jeg venner tilbage til senere. Hvordan bruger man så touchskærmen som blind? For bare et halvt år siden, var det en stor udfordring at bruge en touch skærm som blind. Men det har Apple lavet om på med deres nye Iphone. Når man slår talen til på Iphonen, ændres de forskellige bevægelser man skal bruge for at komme rundt på telefonen. Normaltvis skal man blot kun røre ved det ikon man vil aktivere, men når talen er slået til, skal man fx trykke to gange på et ikon for at aktivere det. Man kan komme rundt på telefonen på to forskellige måder, når Voiceover er slået til: Man kan køre fingeren rundt på skærmen, hvor talen vil læse de ikoner man markere, eller man kan bruge nogle bestemte “Voiceover-bevægelser”. Her kommer en liste over de mest brugte Voiceover kommandoer/bevægelser: Rør med en finger: Læser det markerede ikon rør med to fingre: Afbryder talen Svirpe mod venstre: Markere det forrige ikon Svirpe til højre: Markere det næste ikon.

Svirpe-funktionen er en speciel bevægelse man lige skal venne sig til. Måden man udføre den på er, at man køre en finger hurtig mod højre eller venstre. Nærmest på samme måde som hvis man vil fjerne et sandkorn fra skærmen. For mig virker det bedst, hvis jeg starter inde fra midten af skærmen, sætter fingeren ned på skærmen og køre fingeren hurtigt mod venstre eller højre, og løfter fingeren igen. Hvis man bliver ved med at holde fingeren på skærmen, kommer man let til at markere et andet ikon. Bevægelsen er meget let at udføre, men den er svær at forklare. Fordelen ved at bruge svirpefunktionen er, at man ikke skal sidde og bruge flere minutter på at lede efter de forskellige ikoner på skærmen. Der kan være omkring 20 ikoner på et skærmbillede, så det kan godt tage noget tid at finde de forskellige ikoner, hvis ikke man bruger svirpefunktionen.

Skrive på Iphonen: Det er svært at skrive på Iphonen i starten, men når man har vennet sig til det, så går det egentlig meget godt. Der er flere forskellige måder man kan skrive på Iphonen på med Voiceover. Når man skal skrive, kommer der et helt computer-tastatur op på skærmen. Man kan så køre en finger hen over tasterne for at få dem læst op. For at skrive det valgte bogstav, kan man enten vælge at trykke to gange på skærmen på samme måde, som når man åbner et program, eller også kan man vælge at holde fingeren på det valgte bogstav og så trykke et andet sted på skærmen med en anden finger. Nogle bruger en hånd til at skrive med, andre bruger begge hænder. For mig er det lettest at bruge tommel fingrene til at skrive med. Når jeg har fundet bogstavet som jeg vil skrive, holder jeg fingeren på bogstavet hvor jeg så bruger den anden finger til at skrive bogstavet med. Jeg skifter mellem at bruge højre og venstre tommelfinger alt efter hvordan tasterne ligger på skærmen.

Rotor: Voiceover har en funktion der hedder Rotor, hvilket er en genial funktion, som ikke før er set i nogen skærmlæser. Rotoren er en funktion, der skifter mellem: Tegn, ord, overskrifter, skrivefelter, elementer og mange andre ting. Man kan indstille rotoren ved at sætte tommel- og pegefingeren på skærmen, og så dreje hånden enten mod uret eller med uret. faktisk på samme måde som hvis der var en fysisk drejeknap. Når du har indstillet rotoren til den ønskede indstilling, kan du skifte imellem dette ved at svirpe op og ned. Her er et par eksempler på, hvad Roteren kan bruges til: 1. eksempel: Du er ved at skrive en tekst. Du skal lige tilbage i teksten og rette noget du har stavet forkert. Du indstiller rotoren til enten tegn eller ord, og derefter flytter du dig gennem teksten ved at svirpe op og ned på skærmen. 2. eksempel: Du er ved at læse på en hjemmeside du i forvejen kender. Du leder efter noget bestemt som ligger på en overskrift. Du indstiller rotoren til overskrift, og svirper ned til den ønskede overskrift og starter oplæsningen derfra. 3. eksempel: Du er ved at udforske din Iphone. Der er et menupunkt du gerne vil have stavet. Du indstillinger rotoren til tegn, og svirper ned for at stave dig igennem ordet. Der er rigtig mange muligheder med rotoren. Man kan også markere tekst og kopiere den ved hjælp af rotoren. En virkelig genial funktion.

Fungere talen på hjemmesider? Svaret er ja, og min ekstra kommentar er: Jeg har aldrig set noget lignende. Aldrig er det set før, at en mobiltelefon med tale er så hurtig, så stabil og så god på hjemmesider. Jeg vil våge at påstå, at en Iphone med Voiceover er lige så hurtig på nettet som en computer med en skærmlæser. Jeg må sige, at jeg er vildt imponeret.

Kan man bruge telefonens gps som blind? Der er mange forskellige gps-systemer til Iphone. Der er et fra Tomtom, et fra Wayfinder og et program der hedder Navigon. Jeg har hørt, at programmet Navigon skulle kunne bruges med Voiceover, men om det er noget man virkelig kan bruge som blind ved jeg ikke i skrivende stund. Programmet koster så vidt jeg husker 500 kr., hvilket jo ikke er særlig meget i forhold til Wayfinder Access, der koster ca. 2400 kr. Der findes mange forskellige programmer til Iphone, som anvender telefonens gps. I skrivende stund har jeg indtil videre fundet fire rigtigt gode programmer, som man virkelig kan bruge til noget. Det første program er Rejseplanen. Rejseplanen.dk er lavet som et program til Iphone, hvor den kan beregne rejsen ud fra hvor man befinder sig i Danmark. Programmet er på dansk, og fungere uden problemer med Voiceover. Det andet program hedder Hear planet. Med dette program kan du finde oplysninger om de forskellige seværdigheder der ligger i det område, som du befinder sig i. Programmet er på engelsk, men det kan alligevel finde alle de spændende ting der er at kigge på her i nærheden af Vejle, hvor jeg for øjeblikket bor. Det tredje program hedder take me to my car. Med dette program kan du sætte en markering, hvor den så viser på et kort hvor din markering befinder sig. Kortet er ikke tilgængeligt med Voiceover, men Voiceover kan læse op, hvor mange meter der er hen til stedet hvor man har sat sin markering. Man kan fx bruge det til at sætte en markering ved en bestemt dør, bygning eller et andet sted som man skal finde tilbage til, og så skulle man derefter kunne finde tilbage til stedet ved at tjekke, om man nærmer sig stedet. Det fjerde program hedder: Locly. Med dette program kan man se hvad der ligger af butikker, tankstationer og mange mange andre ting i nærheden af hvor man befinder sig. Dette program er også på engelsk. Der er forresten også en engelsk tale i telefonen, hvilket jeg synes er dejligt, da man så både kan bruge danske og engelske programmer.

Kritik: Man skal ikke tabe en Iphone. Det holder den simpelthen ikke til. Hvis man er så uheldig at tabe den, kan man risikere, at skærmen flækker eller den får nogle store skrammer. Iphonen er meget glat, så den kan meget nemt smutte ud af lommen eller man kan nemt tabe den. Derfor er der lavet noget beskyttelse i form af et hylster, som jeg i skrivende stund ikke har kigget særlig meget på endnu. Men jeg skal have noget beskyttelse til min Iphone meget hurtigt. Det ville være så ærgerligt at tabe den. Der er et par problemer med den danske tale, men problemerne er ikke større end at man sagtens kan leve med dem: Talen kan ikke sige æ, ø og å når man skal finde bogstaverne på tastaturet. I stedet siger den noget i retningen af: “O med skråstreg” og “a med running.” men hvis man ved hvor bogstaverne ligger og hvis man bare ved hvad det betyder, så er det slet ikke noget problem. Talen kan sagtens udtale ord med disse bogstaver. Problemet opstår kun når man skriver. En anden ulembe er muligvis prisen. Man får utrolig meget for pengene, men Iphonen er altså også dyr. Den koster omkring 5200 kr. hvis man køber den med et abonomant, og fra 8000 kr. hvis man køber den uden abonomant. derfor vil jeg anbefale at købe den med et abonomant. Der findes andre telefoner der koster mere end 5200 kr. med abonomant, men det er stadig mange penge for en telefon. men så skal man heller ikke købe en tale ved siden af…

Konklution:

Jeg synes det er helt fantastisk, at jeg som blind kan gå ind i en almindelig butik, købe en Iphone nøjagtigt som mine seende venner, pakke den ud af kassen, slå talen til og bare bruge den uden ekstra omkostninger. Jeg synes også det er rigtig dejligt, at man som blind nu kan bruge en touchskærm, præcis som alle andre. Touchskærme er fremtiden. Det er det der er smart, det er det folk vil have og nu er det også det jeg vil have. Min Iphone er en stor hjælp for mig i hverdagen. Jeg tjekker vejret på den om morgenen inden jeg tager på arbejde, bruger rejseplanen som planlægger rejsen ud fra hvor jeg befinder mig og meget meget mere. Jeg vil aldrig komme til at fortryde mit køb.

Jeg vil helt klart anbefale en Iphone til alle. Uanset om man er blind eller ej. Jeg er bare så glad for min Iphone.

Posted in Iphone, Skrevne guides, Tips og tricks til Mac . Ingen kommentarer » 

Tekstbehandling

5. september 2009 — Søren Jensen 

I dette podcast gennemgår jeg de mest grundlæggende kommandoer indenfor tekstbehandling.

Podcast: Afspil i nyt vindue | Skrevne guides, Tips og tricks til Mac . Ingen kommentarer » 

Tekstbehandling

5. september 2009 — Søren Jensen 

I dette podcast gennemgår jeg de mest grundlæggende kommandoer indenfor tekstbehandling.

Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (<span title="duration">Varighed</span>: 6:14 — 4.5MB) 

Posted in Mac. Tags:Mac: Tekstbehandling. Ingen kommentarer » 

En større opdatering af CoolForTheBlind

26. juli 2009 — Thomas Byskov Dalgaard 

Så er der kommet en af de største opdateringer, som vi indtil videre har lavet.
Her følger en liste med samtlige opdateringer. Der er dog ikke nogen speciel rækkefølge, så denne må du som besøgende selv vælge. Nå, men her er så listen over, hvad vi har opdateret:

Bemærk:
Hvis du tilmelder dig vores nye service om at få nyheder tilsendt pr mail vil du også modtage informationer om projekter som vi arbejder på. Vi vil dog altid kun ligge færdige projekter ud her på siden. Så dette et lille ekstra tilbud til dig, som vil være helt fremme i skoene (eller oppe på beatet).
Vi ønsker alle besøgende en fortsat god sommer.

Posted in Nyheder. 1 kommentar » 

Mac: Generelt om styresystemetog andre programmer

19. maj 2009 — Søren Jensen 

Endnu et podcast om Mac er på gaden. I dette podcast gennemgår jeg meget overfladisk mange forskellige ting. Jeg gennemgår bl.a. Finder, tekstbehandling, navigering af hjemmesider, mail, MSN, Skype og mange andre spændende ting. Hør mere i det følgende podcast.

Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (<span title="duration">Varighed</span>: 1:07:01 — 92.0MB) 

Posted in Mac

. Ingen kommentarer  

Mac: Demonstration af Voiceover

31. oktober 2008 — Søren Jensen 

Dette er en demonstration af Voiceover (den indbyggede skærmlæser på…

Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (<span title="duration">Varighed</span>: 1:24:12 — 115.6MB) 

Posted in Mac. Ingen kommentarer » 

Mac: Førstehåndsindtryk af en Mac computer og konfiguration af styresystemet

31. oktober 2008 — Søren Jensen 

I dette podcast har jeg optaget, hvor jeg starter min mac computer op, og konfigurere den.

Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (<span title="duration">Varighed</span>: 1:01:49 — 28.3MB) 

Posted in Mac. Ingen kommentarer » 

Anmeldelse af en Smartphone (HTC S710) med Mobile speak

31. oktober 2008 — Søren Jensen 

I dette podcast vil du høre hvorledes man samler en Smartphone (i dette tilfælde en HTC S710.
Først forklares lidt om selve telefonen, og hvordan denne samles. Efterfølgende demonstreres instalation af ActiveSync som er påkrævet, når man vil instalere Mobilspeak. Dette instaleres, og herefter gennemgåes enkelte funktioner. Blandt andet kan nævnes skrivning af SMS-beskeder og introduktion til I dag skærmen.

Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (<span title="duration">Varighed</span>: 1:35:12 — 43.6MB) 

Posted in Podcasts. Ingen kommentarer » 

Mac rapport

31. oktober 2008 — 

Her er en rapport jeg har skrevet i skolen om Mac computere. Grunden til jeg…

Posted in Skrevne guides. Ingen kommentarer » 

Homer on a Harley

31. oktober 2008 — Søren Jensen 

Jeg viser i dette podcast hvordan dette spil instaleres og spilles. Du kan findes i vores
liste over spil
Du finder spillet under Kitchens INC.

Podcast:Afspil i nyt vindue | Download (<span title="duration">Varighed</span>: 17:27 — 8.0MB) 

Posted in Spil. Ingen kommentarer